Plus size shopping útmutató: 5+1 tipp, amitől imádni fogod a gardróbod
Betöltés...
Plus size shopping útmutató: 5+1 tipp, amitől imádni fogod a gardróbod

Plus size shopping útmutató: 5+1 tipp, amitől imádni fogod a gardróbod

Ismerős? Állsz reggel a ruhásszekrény előtt, ami tele van ruhával, mégis azt érzed: "nincs egy rongyom se!" Mi lehet ennek az oka? Fogós kérdés! Ugyanakkor talán fontosabb lenne azt tisztázni, hogyan lehetne ezt elkerülni? A plus size shopping útmutatónkban 5+1 tippet adunk át neked, amelynek köszönhetően imádni fogod a gardróbod.


A cél, hogy minimalizáljuk a „nincs egy rongyom se” élményt. Benne vagy? Akkor lássuk, hogyan alakul ki az előbb említett jelenség, és mit tehetsz ellene.


Hogyan válasszunk plus size ruhákat?

1) A testalkat típusodnak megfelelő ruhát válassz


A legnagyobb problémát az okozza a nőknél, hogy nem tudják, mi áll jól nekik, azaz milyen szabásvonal illik a saját testalkat típusuknak megfelelően. Talán nincs is olyan nő, aki ne érezte volna úgy valaha, hogy a plus size shopping túra során megtetszik nekik egy ruhadarab, felpróbálják, és végül egy „nem rossz” vagy egy „egész jó” ítélettel kerül be a kosárba. 


Aztán hazamegyünk, és rájövünk: mégsem volt ez olyan jó választás. Bár nagyon megtetszett a ruha, a próbababán is fantasztikusan állt, valami mégis hibádzik. Ez talán neked is ismerős. Ilyenkor talán a legrosszabb a bizonytalanság. „Hogyan állhat valami a próbababán ilyen jól, miközben rajtam… nem?” Ez be tud indítani egy meglehetősen negatív gondolati spirált.


Ugyanakkor tudnod kell, a testalkatoddal nincs semmi baj, csupán arról van szó, hogy - az 5 fő testalkat típus közül - nem a te testalkat típusodra lett szabva az az adott ruha, vagyis a szabásvonalak tekintetében más, ami neked előnyös.


Ahhoz, hogy a shopping során a számodra legelőnyösebb ruhadarabokat tudd kiválasztani, az egyik legfontosabb aranyszabály a testalkat típusok ismerete – legyen szó online vagy személyes vásárlásról. A testalkat típusod erősségeinek felfedezésével olyan szabásvonalú ruhákkal tudod feltölteni a gardróbod, amelyek előnyösen befolyásolják az alakod. És a legjobb: ebben az esetben nemcsak a modellen fog jól állni a megvásárolt ruha, hanem rajtad is!


A Wannabee plus size webshop testalkat típusok szerinti útmutatója a segítségedre van a saját testalkat típusodnak legelőnyösebb szabásvonalak kiválasztásában.


Megosztunk egy példát, amely jól mutatja, hogy bizonyos szabásvonalak bizonyos testalkat típusoknak nem megfelelőek, viszont másoknak kifejezetten azok, mert optikailag előnyösen befolyásolja az adott testalkatot:


Például a körte testalkatnál fontos a vállvonal szélesítése, és az alsó testrész finomítása a szabásvonalak által. Például egy A-vonalú szoknyával, és egy csónak nyakú felsővel, vagy egy lepkeujjas felsővel, vagy akár a mellkasi részt fókuszba helyező csipkebetéttel. Ugyanakkor például amíg egy lepkeujjas felső optikailag nagyon előnyösen befolyásolja a körte és a téglalap testalkatokat, addig egy eper testalkaton előnytelen viselet. Ezért nagyon fontos tudni, hogy milyen testalkat típusba tartozunk és, hogy a testalkat típusunknak milyen szabásvonalak a legelőnyösebbek.


Ehhez nyújtanak segítséget számodra divatblogunk ebben a témában írt korábbi cikkei, amelyekben részletes útmutatást kapsz - képes illusztrációval kiegészítve - amely segít, hogy megismerd a saját testalkat típusodat. Továbbá abban is segít, hogy megismerd, neked milyen szabásvonalak állnak a legjobban, amelyek optikailag előnyösen befolyásolják az alakod.

2) Ne köss kompromisszumot a méretet illetően


Nincs a te méretedben az adott ruhadarab? Úgy érzed, hogy úgyis szeretnél fogyni, ezért bevállalod a kisebb méretet? Ne köss kompromisszumot, és ne vedd meg a kisebb méretet akkor se, ha nagyon tetszik. Lehet alkudozni, hogy most úgyis ledobnál néhány kilót, meg egy ilyen vagy olyan nadrággal, felsővel, blúzzal vagy bármivel jó lesz az… nem lesz!

Ez a „stratégia” általában nem szokott beválni. Csak frusztrálni fog, hogy van még egy ruhadarab a szekrényben, amit nem tudsz hordani, mert valamilyen feltételhez kötötted a viselését.


Ezért különösen fontos, hogy mindig a jelenlegi testalkatodnak megfelelően vásárolj teltkarcsú ruhákat. Inkább ajándékozd meg magad egy olyan ruhával, amibe bele is tudsz bújni, és magabiztosan tudod viselni, minthogy ott álljon a szekrényedben úgy, hogy egyszer sem tudtad felvenni.


A tested gyönyörű! Kár lenne olyan ruhákra fókuszálni, amelyeket nem tudsz felvenni, és nem tudod megmutatni bennük a tested szépségeit. Mert bizony, minden testalkat típusnak megvannak az erősségei, a szépségei.

3) Gondolkodj egy picit előre


Amikor megtetszik egy ruha, érdemes átgondolni, hogy hová fogod felvenni, milyen alkalmakra fogod viselni, illetve hogy mivel tudod párosítani. Ugyanis előfordulhat, hogy lecsapsz egy ruhára, amit utána mégsem hordasz. 


Miért? Mert elönt a lelkesedés, hogy például milyen jó lesz majd, amikor nyaralni mész vízpartra, de még mindig a vásrosnézős kirándulásokat részesíted előnyben. Vagy esetleg szingliként arra gondolsz, hogy egy randihoz milyen tökéletes lesz, de még nem vagy nyitott egy újabb kapcsolatra, ezért tulajdonképpen még nem is randizol. Tehát annak a bizonyos ruhadarabnak a viselését - ami annyira megtetszett - kizárólag egy esemény megvalósulásához kötöd. Ha pedig nem valósul meg az az esemény, máshová valahogy fel sem veszed. A legtöbb nővel ez előfordul időnként. Ismerős szituáció neked is?


Nincs azzal semmi baj, hogy megtetszik egy ruhadarab amire azonnal rácsapsz, miközben látod is már magad a lelkei szemeid előtt azon a bizonyos eseményen benne. A lényeg, hogy azt is gondold gyorsan végig, hogy hová máshová fogod még viselni, ha oda éppen mégsem. ÉS VISELD! :) Mutasd meg magad a világnak benne! Ne hagyd, hogy csak ott álljon a szekrényedben!


Azonban olyan helyzet is előfordulhat - előfordult már veled is? - , hogy például veszünk egy imádnivaló ruhadarabot, de később jövünk rá, hogy nincs mivel viselni, mert a gardróbunkban lévő darabok valahogy nem passzolnak hozzá. Majd azon kapjuk magunkat, hogy bizony eltelt egy szezon és még mindig nincs mivel párosítani, nem is kerestünk hozzá semmit, és így nem viseltük...


Vagy veled is előfordult már, hogy például egy olyan ruhát választottál, amit végül nem tudunk hordani, mert rájövünk, hogy melltartó nélkül kényelmetlen, vagy nem esztétikus viselni, ugyanakkor melltartóval sem. Vagy éppen lehetne melltartóval viselni, de leginkább pánt nélküli verzióban, amely szintén egyirányú utca a számunkra. Bár a Wannabee Kollekckóban ilyen jellegű ruhadarabok nem okozhatnak dilemmát, mert kifejezetten a teltkarcsú nők számára tervezzük stílusos darabjainkat, amelyek egyszerre hordhatóak és nőies viseletek.


A lényeg tehát az, hogy érdemes előre gondolkodni, fejben végig zongorázni, hogy tényleg fogod-e / tudod-e hordani az adott darabot. Inkább válassz a jelenhez ruhát – figyelembe véve például az előbb említett randis példát –, hiszen az a cél, hogy a MOST-ban ki tudd hozni magadból a sugárzó nőt. Olyan ruhadarabokat válassz, amelyeket már most is viselni tudsz.


Ha pedig csak egy hozzá illő másik ruhadarab - vagy valamilyen kiegészítő - hiányzik hozzá, akkor ne sokat késlekedj a beszerzésével.

4) A színtípusodnak megfelelően válogass a teltkarcsú ruhák közül


Nagy előny az előnyös öltözködésben, ha ismered a színtípusodat: tavasz, nyár, ősz vagy tél (az még jobb, ha színtípuson belül ismered, hogy melyik verzióhoz tartozol, például meleg nyár, hideg nyár vagy lágy nyár). Valamint azt, hogy a te színtípusodhoz melyek azok a színek, amelyek jól állnak neked (és melyek azok, amelyek nem). Ez nem azt jelenti, hogy a színt, amit kedvelsz, és nem tartozik a te színtípusodba, nem viselheted. Csak arra ügyelj, hogy megfelelő módon viseld. Mit jelent ez?.


Vegyünk egy példát. Lehet, hogy nagyon szereted az élénk piros színt, de ha a világos nyár színtípusba tartozol, nem fog jól állni neked. Viszont mégsem kell teljesen lemondanod az élénk piros színről. Nyugodtan viselhetsz piros nadrágot vagy szoknyát, ha például egy pasztell kékes szürke színű felsővel párosítod, amely a világos nyár típus bőréhez és színkarakteréhez mesésen mutat. Ebben az esetben az arcodhoz közel a színtípusodhoz illő szín van, így a piros nadrág vagy szoknya is csodásan fog passzolni hozzád.


Ha pedig szeretnéd teljes egészében viselni az általad kedvelt - de nem a színtípusod szerinti - színt, erre az esetre is van egy tippünk! Vegyünk például egy nyári ruhát. Ha választasz hozzá egy olyan kalapot és/vagy egy olyan nyári kiskendőt, amely már a te színtípusod (és a ruha színéhez is passzol), akkor máris előnyösebbé varázsoltad magadon azt a színt amit annyira imádsz, de amely egyébként nem lenne a legelőnyösebb a számodra.


Tehát a színtípusokat figyelembe véve az aranyszabály: az arcodhoz közel mindig olyan színeket hordj, amelyek jól állnak neked.


Érdemes befektetni egy színtanácsadásba, hiszen egy vagy két órán belül már kézhez is kapod azokat az instrukciókat, amelyekkel magabiztosabban vásárolhatsz. Sokkal egyszerűbb minden, ha tudod, milyen színek állnak jól neked.

5) Vesd be a kapszula gardróbot is a repertoárodba


Tudod, mi lehet még az oka, ami miatt reggel tanácstalanul állunk a szekrény előtt? Az, hogy legtöbbször olyan ruhákat vásárolunk, amelyeket nem tudunk mással párosítani. Talán a te szekrényedben is van olyan felső vagy nadrág, amihez nem tudsz mit felvenni.


De az is lehet, hogy az adott ruhadarabokat csak limitáltan tudod egymással párosítani. Mert például a színes mintás felsődhöz csak fekete nadrágot tudsz választani, nincs más ami színben passzol hozzá. Ilyenkor természetes, hogy úgy érzed, nem tudsz mit felvenni. Hiszen vagy a már jól „bejáratott” szetteket dobod be újra és újra, vagy… álldogálsz a szekrény előtt bizonytalanul és stresszesen, miközben azon bosszankodsz, hogy tele a szekrényed, és úgy érzed mégsem tudsz mit felvenni. Hidd el, ezzel nem vagy egyedül! Sőt, több nő küszködik ezzel a jelenséggel, mint hinnéd.


Az egyedi darabok mellett jó, ha vannak kapszula gardrób alapdarabok is a szekrényedben. A kapszula gardrób lényege, hogy több olyan ruhád is van, amelyek sok más darabbal párosíthatók. Azaz mind stílusban, mind színben és minőségben egymással harmonizáló alapdarabokat jelent. Semmiből sincs sok, viszont mivel nagyon jól kombinálhatóak egymással így abból a néhány darabból akár 10-15 különböző outfit is összeállítható belőle.


Tehát arról van szó, hogy ha megveszel egy kapszula gardróbba beleillő nadrágot, szoknyát, 2-3 felsőt, blúzt, blézert, tunikát, kardigánt, akkor ezeket egymással tudod variálni. Vagyis sok különféle szettet is ki tudsz hozni belőlük. Gondolj csak bele! Ilyen alapdarabokból sokkal könnyebb egy fáradt reggelen kiválasztani a neked tetsző outfittet.

+1 tipp: Bátran kísérletezz a stílusokkal


Veled is előfordult már, hogy egy idő után a ruhataradat unalmasnak érezted? A ruhatárad egy idő után unalmassá válhat, ha folyton ugyanazt a stílust képviseled. Időnként érdemes kísérletezni az öltözködéssel, az új stílusokkal. Gondolunk itt arra, hogy ha te például a romantikus stílust kedveled, néha bátran kiléphetsz a komfortzónádból mondjuk egy flamboyant szettel.


A határok tágítása és a komfortzónából való kilépés felfrissít és hozzáad az egyéniségedhez valami pluszt. Ráadásul így egy színes, rugalmas, könnyen párosítható, kényelmes ruhatárat tudsz kialakítani magadnak.


A Wannabee plus size kollekció kínálatában nemcsak a testalkat típusodnak megfelelően választhatod ki a ruhákat, hanem többféle stílus közül is tudsz válogatni. Mindemellett pedig a basic darabokkal a kapszula gardrób kialakítása is lehetséges.


***

Barabás Márta

a Wannabee Kollekció megálmodója

vissza a divatbloghoz
Létezik karácsonyi divat?

Létezik karácsonyi divat?

Hogyan varázsoljuk ünnepivé az outfittünket? Létezik egyáltalán olyan, hogy karácsonyi divat? Miként ne görcsöljünk rá az öltözködésre az ünnepek alatt? Mit tanulhatunk a karácsonyi filmekből az ünnepekről? Ebben a cikkben többek között ezekre a kérdésekre is megtalálod a választ.

Tovább
Öltözködési tippek adventi időszakra

Öltözködési tippek adventi időszakra

Mit érdemes tudni az adventről? És miért fontosak az öltözködési tippek, ha az adventi vasárnapok szóba kerülnek? A Wannabee plus size divat magazin írásai mindig egy kicsit többet adnak a nőknek, mint ahogy elsőre, akár a címet olvasva tűnik.

Tovább
5+1 tipp a karácsonyra hangolódáshoz - nemcsak karácsonyi outfitek

5+1 tipp a karácsonyra hangolódáshoz - nemcsak karácsonyi outfitek

Nem mindegy, hogy csupán felszínesen, vagy épp átszellemülve tudunk jelen lenni a fa körül. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk neked 5+1 karácsonyra hangoló tippet, amelyek segíthetnek átszellemülni – még az év végi hajtás közepette is!

Tovább
Halloween ruha ötletek az ősz legizgalmasabb estéjére

Halloween ruha ötletek az ősz legizgalmasabb estéjére

Minden évszakhoz tartoznak hagyományok, amelyek megszínesítik az életünket, így az őszhöz is. Gondoljunk az Egyesült Államokban nagy népszerűségnek örvendő Hálaadásra, a különböző szüreti ünnepekre, az angolszász hagyományok Mihály-napjára, az itthon tartott Szent Márton-napra vagy a Halloweenre. Tudtad, hogy bár amerikai hagyománynak tekintik, a gyökerei valójában európaiak? Olvass tovább, és tudj meg még több érdekességet az ünnepről! Ne aggódj, lesznek Halloween ruha ötletek is, hiszen október 31-e nem telhet el egy igazán szórakoztató összejövetel nélkül.

Tovább
Őszi plus size kardigánok és kiskabátok - nőies, casual stílusban

Őszi plus size kardigánok és kiskabátok - nőies, casual stílusban

Egy borongós, frontokban gazdag napon az apró örömök közé nemcsak a pumpkinspice latte vagy a tökfaragás tartozik. Hanem az is, amikor úgy öltözöl fel, ami emeli a hangulatod. Mint például egy csinos őszi kabát vagy kardigán, amelyek bizony lehetnek izgalmas darabok is...

Tovább
Wannabee logo

ÚJDONSÁGOK

megnézem
Wannabee logo

MÁRKAÜZLETÜNK

megnézem
Wannabee logo

KEDVEZMÉNYES

megnézem