Plus size női testalkatok: homokóra
Betöltés...
Plus size női testalkatok: homokóra

Plus size női testalkatok: homokóra

Tudod, mi tesz egy nőt magabiztossá? Ismeri önmagát, a testét, és nem fél kihangsúlyozni annak erősségeit a megjelenésében. A megfelelő tudás birtokában te is felismerheted, hogy a plus size női testalkatok közül melyiket képviseled. Így sokkal merészebben és határozottabban fogsz tudni mozogni a plus size fashion világában. Ezért állítottunk neked össze egy átfogó útmutatót a testalkatod meghatározásához. A cikksorozat első bejegyzésében a homokóra jellemzőit fogjuk bemutatni neked.

Plus size női testalkatok

Mielőtt elkezdenénk részletesebben körbejárni a homokóra testalkat jellemzőit, fontosnak tartunk megosztani veled néhány alapinformációt.


Minden nő besorolható egy adott testalkati csoportba – kortól és súlytól függetlenül. Ezeknek megvan a maguk sajátossága, mint például a szélesebb csípő, akerekebb felsőtest vagy épp a karcsúbb derék. Egyes jellemzőket jobban, másokat kevésbé kedvelünk magunkon.


Ez ismerős, igaz? Sajnos azonban az a tapasztalat, hogy alegtöbbször arra fókuszálunk, mivel nem vagyunk elégedettek, és elfeledkezünk az erősségeinkről.

(Igen, bizony azok is vannak! De még milyenek!😉)

Ahhoz azonban, hogy magabiztosnak érezzük magunkat a bőrünkben nőként, mindössze két dolgot kell tennünk:

1. megismerni a saját testalkatunkat.

2. a ruhák megfelelő kiválasztásával kihangsúlyozni az erősségeket.

Az alakod csodás egyediségét megízlelvete is sokkal jobban fogod érezni magadat a bőrödben. Sugározni fog rólad az elégedettség, ami mindenkinek feltűnik majd a környezetedben. Hiszen egy nő gyönyörűségét nemcsak a külcsín adja, hanem a belső ragyogás is.

Készen állsz rá, hogy megmutasd a világnak, milyen tündöklő is vagy valójában?

Női testalkat típusok: összefoglaló

Ha elkezdted már ízlelgetni ezt a témát, azt láthattad, hogy a női testalkat típusoknak sokféle meghatározása van.

Mi, a Wannabee-nél a következő csoportosításokat használjuk:

 • homokóra
 • alma
 • téglalap
 • körte
 • eper

Egyetlen kérdés maradt csupán: te vajon melyik testalkat típust képviseled? Ebben fogunk segíteni neked. Szeretnénk ugyanis, ha mélyülne a test-önismereted, ezáltal pedig bátrabban választhatnád ki a kedvenc darabjaidat a Wannabee Kollekció ruhái közül.

Ha egy ideje már követsz minket, ismered a hitvallásunkat. A molett divat a szívügyünk, és ezen keresztül akarjuk megmutatni a nőknek, hogy igenis lehetnek önfeledtek, magabiztosak és ragyogóak plus size testalkattal is.

Vágjunk bele!

A homokóra testalkat jellemzői

A homokóra testalkatra arányos mell- és csípőbőség a jellemző, ami egy rendkívül szembetűnő sajátosság. Ennek ellenére nézzük meg egy kicsit részletesebben az alkat tulajdonságait ezzel a rövid felsorolással:

 • enyhén kerek vállak
 • közel azonos mell- és a csípőbőség
 • vékony derék
 • kerek fenék és csípő
 • telt combok

Az erőssége a vékony derékban keresendő, így az öltözködéssel ezt érdemes hangsúlyozni. Ügyelj rá, hogy a választott ruhák kövessék a homokóra testalkat természetes sziluettjét.

Molett divat a testalkatodnak megfelelően

A homokóra alaknál aranyszabály, hogy ne hangsúlyozd túl a test alsó és felső részét.Inkább a derékra irányítsd a figyelmet. Nagyon egyszerűen fogalmazva: válassz olyan ruhadarabokat, amelyek megőrzik a test kiegyensúlyozott arányait.

Érdemes elkerülni tehát, azokat a ruhákat, amelyek:

 • túlhangsúlyozzák a csípőt vagy a vállakat
 • elrejtik a derekat
 • megbontják a test arányait

Most nézzük meg részletesebben – ruhadarabokra lebontva –, hogy mire érdemes odafigyelned, ha magadra ismertél a homokóra jellemzőiben.

Szabjuk rád a gardróbodat!

Jöjjenek az öltözködési tippek!

Nyakkivágások és ujjak

Ideje elmerülni a plus size fashion rejtelmeiben. Először a nyakkivágásokat és az ujjakat vesszük górcső alá. Egy rosszul megválasztott nyakkivágású felső ugyanis vizuálisan kiszélesíti a homokóra vállvonalát. Ez megtöri az egyensúlyt és az arányokat a testen.

Érdemes inkább lekerekített, ovális vagy V-nyakkivágású felsőket, ruhákat választani. A szögletes vagy a csónak nyakkivágás, illetve a garbók jelentősen hangsúlyozzák ezt a területet, ami ugyancsak nem tesz jót az összhatásnak.

Szintén a vállvonal arányai miatt kell figyelni a felsők ujjainak fazonjára. Érdemes tehát elkerülni a szélesebb, buggyos ujjú darabokat, és inkább a testhezállóak között keresgélni. Amennyiben mégis szeretnél nagyobb hangsúlyt adni a vállaknak, ebben az esetben ne feledkezz meg a csípő és a fenékrész hangsúlyozásáról sem.

Hoztunk nektek néhány példát is a Wannabee kollekció darabjaiból (figyelembe véve az ideális nyakkivágásokat, ujjakat, illetve a testkövető fazont) amelyek tökéletesen mutatnak a homokóra testalkaton. Ezekben a darabokban hangsúlyozni tudod a homokóra testalkat erősségeit.  

A fotókon sorrendben: MARYSA felső, FAYE ruha, Galina ruha

Felsők, pulóverek, dzsekik

Válassz olyan blúzokat és pólókat, amelyek kiemelik a derekadat. Emlékszel, igaz? Ebben van a te erősséged. A karcsúsított, deréknál húzott, övvel díszített, csavart és peplum darabok között keresgélve nem lőhetsz mellé. Ajánlott elkerülni azonban a fodros, masnis, erősen díszített ruhákat, amelyek miatt túl sok figyelem kerül a felsőtestre.

Ugyanez érvényes a pulóverekre is. A testhez álló fajták szépen kiemelik a homokóra sziluettjét. Választhatsz hozzá övet, esetleg viselhetsz sötétebb színeket a derekad körül. Mellőzni érdemes a túl vastag, nehéz anyagú, laza pulóvereket.

Dzseki, blézer, kabát esetén is igaz: az egyenes szabások, puffos anyagok és túldíszített darabok elrejtik a derekat, és még hangsúlyosabbá teszik az így is szem előtt lévő részeinket. A csípő fölött érő, rövidebb fazonok kiemelik az íveket – különösen a kisnövésű nőknél.

Tehát, amit javaslunk: rövidebb fazonú kabát, passzos bőrdzseki, övvel ellátott kardigán vagy blézer, testhezálló blézer, illetve hercegnő stílusú, A-vonalú, övvel díszített ballon- vagy szövetkabát.

A Wannabee Kollekció kínálatában biztosan találsz hozzád illő blézereket és dzsekiket is.

A fotókon sorrendben: JENETT blézer, VINIA tavaszi kabát, 

Nadrágok, farmerek, szoknyák

A nadrágot és a szoknyát mindig a felsődhöz igazítsd. Ki kell emelnünk, hogy az alacsony derekú fazonok szélesítik a csípőt. Tehát figyelj rá, hogy a választott nadrág derékközépig érjen. A fazon legyen egyszerű, passzos, amely követi a test vonalát, mint a bootcut és a slim.

A bootcut testhezálló, a szára enyhén kiszélesedik, de nem annyira, mint a trapéz esetén. A slim pedig a klasszikus, egyenes szárú nadrág. Bátran válassz hozzá széles öveket. Mit érdemes elkerülni? A túl rövid alsóruházatot. Ezzel csak kihangsúlyoznád a csípő szélességét és a lábak rövidségét.

Ugyanez igaz a szoknyára is: legyen magasderekú, térdig érő vagy hosszabb. A ceruzaszoknya, az A-vonalú, a hintaszoknya és a tulipánszoknya jó választás. Szépen kiemelik a derekat és a csípőt is, viszont nem hangsúlyozzák túl. Ugyancsak kerülendő a merev anyag, a zsebek, a fodrok és egyéb díszítések.

Mutatunk néhány példát a Wannabee Kollekcióból (fotók sorrendjében) WAFFEL nadrág, FORCY szoknya, NISBETT nadrág

Egyrészes ruhák

Ebben az esetben egyszerre kell figyelned a nyakkivágásra, az ujjra és a szoknyarészre. Törekedj az egyszerűségre, és kerüld a térd alá érő darabokat. Ezt szem előtt tartva szerintünk mostanra már tudod is, milyen fazonokat érdemes választanod. Hiszen egész jól elmélyültünk a molett divat témájában.

Mindenesetre azért leírjuk: csípőnél húzott, övvel ellátott, peplumos vagy wrap ruhák a nyerők. Ez utóbbi egy átlapolt ruhát takar, amelyet gombbal vagy övvel lehet összezárni. Az egyenes vonalú ruhák eltakarják a derék ívét, tehát nem szerencsés a viselésük.

Bízunk benne, hogy a homokóra testalkat jellemzői és az öltözködési tippek adtak neked egy extra löketet és lelkesedést. Most már bátrabban és magabiztosabban vághatsz bele a tavaszi gardróbfrissítésbe.

A mottód legyen idén: ragyogásra fel!


***

Barabás Márta

a Wannabee Kollekció megálmodója

vissza a divatbloghoz
Létezik karácsonyi divat?

Létezik karácsonyi divat?

Hogyan varázsoljuk ünnepivé az outfittünket? Létezik egyáltalán olyan, hogy karácsonyi divat? Miként ne görcsöljünk rá az öltözködésre az ünnepek alatt? Mit tanulhatunk a karácsonyi filmekből az ünnepekről? Ebben a cikkben többek között ezekre a kérdésekre is megtalálod a választ.

Tovább
Öltözködési tippek adventi időszakra

Öltözködési tippek adventi időszakra

Mit érdemes tudni az adventről? És miért fontosak az öltözködési tippek, ha az adventi vasárnapok szóba kerülnek? A Wannabee plus size divat magazin írásai mindig egy kicsit többet adnak a nőknek, mint ahogy elsőre, akár a címet olvasva tűnik.

Tovább
5+1 tipp a karácsonyra hangolódáshoz - nemcsak karácsonyi outfitek

5+1 tipp a karácsonyra hangolódáshoz - nemcsak karácsonyi outfitek

Nem mindegy, hogy csupán felszínesen, vagy épp átszellemülve tudunk jelen lenni a fa körül. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk neked 5+1 karácsonyra hangoló tippet, amelyek segíthetnek átszellemülni – még az év végi hajtás közepette is!

Tovább
Halloween ruha ötletek az ősz legizgalmasabb estéjére

Halloween ruha ötletek az ősz legizgalmasabb estéjére

Minden évszakhoz tartoznak hagyományok, amelyek megszínesítik az életünket, így az őszhöz is. Gondoljunk az Egyesült Államokban nagy népszerűségnek örvendő Hálaadásra, a különböző szüreti ünnepekre, az angolszász hagyományok Mihály-napjára, az itthon tartott Szent Márton-napra vagy a Halloweenre. Tudtad, hogy bár amerikai hagyománynak tekintik, a gyökerei valójában európaiak? Olvass tovább, és tudj meg még több érdekességet az ünnepről! Ne aggódj, lesznek Halloween ruha ötletek is, hiszen október 31-e nem telhet el egy igazán szórakoztató összejövetel nélkül.

Tovább
Őszi plus size kardigánok és kiskabátok - nőies, casual stílusban

Őszi plus size kardigánok és kiskabátok - nőies, casual stílusban

Egy borongós, frontokban gazdag napon az apró örömök közé nemcsak a pumpkinspice latte vagy a tökfaragás tartozik. Hanem az is, amikor úgy öltözöl fel, ami emeli a hangulatod. Mint például egy csinos őszi kabát vagy kardigán, amelyek bizony lehetnek izgalmas darabok is...

Tovább
Wannabee logo

ÚJDONSÁGOK

megnézem
Wannabee logo

MÁRKAÜZLETÜNK

megnézem
Wannabee logo

KEDVEZMÉNYES

megnézem