Mi a különbség az oversize ruhák és a plus size ruhák között?
Betöltés...
Mi a különbség az oversize ruhák és a plus size ruhák között?

Mi a különbség az oversize ruhák és a plus size ruhák között?

Tudtad, hogy az oversize és a plus size kifejezést gyakran összekeverik? És azt, hogy meglehetősen sok tévhit kering a köztudatban róluk? Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy ideje tiszta vizet önteni a pohárba. Te is szeretnéd tudni, mi a különbség az oversize ruhák és a plus size ruhák között? Söpörjük félre a téves gondolatokat együtt!


Szeretnénk, ha nem kerülne több olyan ruha a szekrényedbe, amely elrejti a tested gyönyörű sziluettjét. Mindjárt megérted, mire gondolunk. 

Oversize jelentése a divatban

Az oversize ruhákat a túlméretezett jelzővel is szokták illetni. „Túlméretezett póló” vagy „túlméretezett pulóver” néven is találkozhatsz velük a különböző webshopokban vagy a boltok polcain.


A „túlméretezett” kifejezés a ruhadarab lehető legtágabb illeszkedésre utal, amely egyáltalán nem rendelkezik testdefinícióval. Mit jelent ez? Ezeknek a daraboknak az egyik fő jellemzője, hogy nincsenek szabásvonalak. Teljen mindegy, hogy milyen testalkat veszi fel (alma, körte, téglalap, homokóra, eper), és bárki viselheti 3-4 méretkülönbséggel is akár egyfajta egyméretes termékként.


Az oversize ruhadrabok tehát olyan szabásvonalak nélküli túlméretezett ruhadarabok, amelyek teljesen eltakarják a test sziluetjét.


Több plus size mérettel rendelkező hölgytől hallottuk már, hogy: "Az a jó, mert takar ahol kell". Viszont ez távolról sem igaz. Vagyis, nem úgy, ahogy gondolnák.

Ugyanis valóban takar, túlságosan is, és pont ez a baj. Elveszik benne a test sziluettje. Ez miért baj? Tudnod kell az oversize ruhadarabokról, hogy mindig - kivétel nélkül - nagyobbnak mutatják a viselőjüket.


Ha szeretnéd, hogy optikailag előnyösen befolyásolja egy ruhadarab a tesalkatodat, akkor az oversize ruhadrabok bizony nem lesznek jó választás.

Plus size jelentése a divatban

A Wannabee Plus Size Kollekciónál – ahogy a neve is mutatja! – nem oversize, hanem plus size termékeket tervezünk és gyártunk. Vagyis szabásvonalakkal dolgozunk, és a női test gyönyörű sziluettjét szeretnénk hangsúlyozni ruháinkkal.


Minden nő (legyen plus size vagy kisebb méret) egy adott testalkati csoportba tartozik: alma, körte, eper, homokóra, téglalap. Minden testalkat típusnak megvannak az előnyös tulajdonságai, amelyeket a szabásvonalakkal hansúlyozni lehet, és optikailag előnyösen lehet formálni az alakot. Vagyis a szabásvonalak segítenek elvenni a hangsúlyt onnan ahol nem szeretnénk, hogy legyen, és arra helyezni a figyelmet, ami előnyös, és ezért érdemes kiemelni, hogy a legelőnyösebb megjelenésünk legyen.


Ez azt jelenti, hogy egy plus size nő is viselhet testkövető fazonú ruhát ha például homokóra testalkatról van szó. A lényeg… a pikantériája az öltözködésnek az, hogy a szabásvonal azokat a testrészeket hangsúlyozza, ami előnyös az adott testalkatnál. Más-más szabásvonalak előnyösek a teltkarcsú nőknek ha homokóra a testalkatuk, vagy alma, esetleg körte, téglalap vagy eper testalkattal rendelkznek.

Oversize ruhák vagy plus size ruhák?

Bár a választ valószínűleg már sejted, mégis szeretnénk röviden összefoglalni.


Az oversize ruhadrabok olyan szabásvonalak nélküli túlméretezett ruhadarabok, amelyek teljesen eltakarják a test sziluetjét és ezzel nagyobbnak mutatják a viselőjét.


A plus size ruhadarabok olyan szabásvonalakkal tervezett ruhadarabok, amelyek különböző testalkat típusokra lettek tervezve és optikalilag előnyösen befolyásolják az alakot.


De azt is tudnod kell, hogy nemcsak az oversize viselet nem előnyös, de az sem, ha kisebb ruhát választasz, mint ami a saját méreted. Tévhit az, ha jobban feszül rajtad a ruha, akkor kisebbnek látszik a sziluett. Épp ellenkezőleg. Akár olyan ruhát választasz ami túlságosan feszül rajtad, akár nagyobb méretet választasz a kelleténél - például egy oversize terméket - mindkét esetben optikailag nagyobbnak fog látszodni a tested sziluettje. Ráadásul nemcsak nem lesz előnyös a számodra, de nem leszel stílusos, és ahogy a köznyelv mondja "olcsó" hatást fogsz kelteni benne.


Oversize ruhadrabok vagy plus size ruhadarabok? Már biztosan nem kell gondolkodnod a válaszon. Természetesen a plus size, szabásvonalakkal tervezett ruhadarabok azok, amelyek előnyösek minden teltkarcsú nő számára.


És azt se feledd, hogy plus size termékek között is van lezser fazon, nem kell lemondanod róla. A különbség mégis az, hogy egy plus size temréknél a lezser stílushoz is tartozik egy előnyös szabásvonal.


A plus size divatban nemcsak a szabásvonalakra figyelünk, de az anyag mintázatára, a minták különböző variációira, a színekre a kontrasztokra, a színblokkokora egyaránt, amelyeket másképp kell alkalmzni a különböző testalkat típousoknál.


A Wannabee Kollekciónál minden testalkat típusra gondolunk. A plus size webshopunkon a termékválasztásban segítséget nyújtunk azzal is, hogy a termékeknél jelöljük, hogy milyen testalkat típusokra ajánljuk az adott ruhadarabokat.

Nőies plus size ruhadarabok

Már tudod, mi a különbség az oversize ruhák és a plus size ruhák között. Most nézzünk meg néhány alapdarabot a testalkatodra szabva. A tavasz-nyári szezon üdvöskéi új színt vihetnek a gardróbodba. Lássuk őket!


Vegyük például a CAMILA asszimmetrikus, laza fazonú trendi csíkos tunikát. Tökéletes viselet homokóra testalkat számára, a téglalp és az eper testalkatok számára. Egy csinos és kényelmes, széles derekú, 7/8-os hosszal rendelkező nadrággal párosítva, mint például DIEL nadrág, egyszerre lesz szuper komfortos viselet, és nőiesen casual stílus, amelyben lenyűgöző leszel.

GORGINA ruhánk tökéletes viselet munkahelyre, kisebb alkalmi eseményekre, és akár egy hétvégi programhoz is amikor szeretnéd a nagyon nőies megjelenést és komforotos viselet érzését egyszerre párosítani. GORIGINA ruhánk mesésen mutat alma és körte testelkatokon. Az enyhén "A" vonalú szabásvonal - ami elveszi a fókuszt a test hangsúlyosabb részeiről - valamint a kihajtott galléros dekoltázs - ami a fókuszt a felsőtestre helyezi, optikalilag formálja az alakot.

Ha alma vagy körte testalkatod van, tapasztaltad már, hogy milyen nehéz olyan alkalmi ruhát találni ami igazán jól áll? A Wannabee Kollekciónál az alkalmi ruhák tetkintetében is gondolunk minden testalkat típusra. Például csodás alkalmi MARELLA és WANDA ruháink mesésen áll alma és körte testlkaton. A "titok" a szabásvonalban rejlik.

Számít a fókusz a plus size divatban

Sőt, nemcsak a plus size, hanem az egész divatvilágban, a hétköznapokban, mindig és mindenkor… Lényeges, hogy mire fókuszálsz. Gyakran viselünk negatív szemüveget, és koncentrálunk arra, ami nem oké. Főleg, ha még mások is ezt erősítik bennünk. Ezért időnként el akarunk rejtőzni egy túlméretezett ruhadarab alatt. Azonban illúzió, hogy bárkinek is meg kell felelnünk nőként, és tévhit, hogy a kritika rólad szól. Nem! A kritika mindig arról szól, aki kritizál.


Tudnod kell, hogy minden női test egyedi és gyönyörű! Egy olyan ruhadarab, amely a női szépséget kiemeli és nem elrejti, te is magabiztosabb tudsz lenni. Ezért nem szabad elrejtőzni egy túlméretezett ruhadarab alatt. Senki sem tökéletes és minden testalkatnak megvannak az előnyös tuladjonságai. Hangsúlyozd a testalkatod előnyös oldalát egy ideális szabásvonlú ruhadrabbal, amely a sziluetted szépéségeire helyezi a fókuszt.


Fejezd ki, és éld meg a nőiességed csodáját!


***

Barabás Márta

a Wannabee Kollekció megálmodója

vissza a divatbloghoz
Tavaszi színtrend 2024-ben: káprázatos utazás a divatszínek világába

Tavaszi színtrend 2024-ben: káprázatos utazás a divatszínek világába

A 2024-es év tavaszi színtrendje a kihívásokkal, lehetőségekkel és kreatív szabadsággal teli időszakot idézi meg. Ebben az évben a színek egy különleges szerepet kapnak, amely a finom nőiességet és a merész önkifjezést művészien ötvözi. Olvasd el cikkünket, amelyből megismerheted a 2024-es év tavaszi színtrendjét.

Tovább
5 tipp a megújuláshoz – plus size outfit ötletek

5 tipp a megújuláshoz – plus size outfit ötletek

Tudtad, hogy nemcsak a rossz dolgok bekövetkezésétől, a jótól is épp úgy tarthatunk? Az ismeretlen miatt ez teljesen természetes. Mi most mégis arra biztatunk, újulj meg az évvel együtt, és nézd meg a legfrissebb outfit ötleteket, amiket hoztunk neked. Öt tippet szedtünk össze, amelyek támogathatnak a megújulásban, illetve leszámolunk egy tévhittel is.

Tovább
Hogyan öltözz fel szilveszterkor?

Hogyan öltözz fel szilveszterkor?

Ha még nem maxoltad ki a csillogást az ünnepi fényekbe öltöztetett fa mellett, akkor az év utolsó napja a remek alkalom rá. És miért ne tennéd meg? Persze nemcsak szilveszteri outfit ajánlást hoztunk neked, hanem néhány hangolódást segítő gondolatot is.

Tovább
Kényelmes és stílusos outfit ötletek a két ünnep közötti időszakra

Kényelmes és stílusos outfit ötletek a két ünnep közötti időszakra

Fogalmad sincs, mit viselj a két ünnep közötti bekuckózás idején. Egy olyan összeállításra van szükséged, amiben lazíthatsz, ugyanakkor a nőiséged megélését, a hangulatodat és az emelkedettség érzését sem csorbítja. Outfit ötletek várnak rád ebben a cikkben, és még azt is megnézzük, hogyan hat a ruházat a hangulatunkra, a viselkedésünkre és a megéléseinkre.

Tovább
5 tipp, ami meghitté és különlegessé teheti a Szentestét

5 tipp, ami meghitté és különlegessé teheti a Szentestét

Mindannyian egyetlen ünnepet várunk, ami azt az érzetet kelti bennünk, hogy mégsem vagyunk annyira különbözőek. De vajon hogyan lehet meghitt a Szenteste? Milyen újdonságokat csempészhetünk bele, amelyek még inkább különlegessé teszik? A Wannabee plus size divat ajánlását olvashatod ebben a cikkben, hogy még harmonikusabban teljen az év egyik legszebb napja.

Tovább
Wannabee logo

ÚJDONSÁGOK

megnézem
Wannabee logo

MÁRKAÜZLETÜNK

megnézem
Wannabee logo

KEDVEZMÉNYES

megnézem