Hogyan válassz molett alkalmi ruhát esküvőre?
Betöltés...
Hogyan válassz molett alkalmi ruhát esküvőre?

Hogyan válassz molett alkalmi ruhát esküvőre?

Megtörtént! Kézbe adták azt a bizonyos meghívót. Ezután következett sok puszi és ölelés, majd egy kis diskurzus az esküvőről és az ifjú pár terveiről. Hiába az oldott hangulat, a jókedv és a barátok jelenléte, a nő fejben már máshol jár. Van egy gondolat ugyanis, ami képes átfúrni magát téren és időn. Egy gondolat, amit a nők olykor a legnagyobb kétségbeeséssel mondanak ki: „Mit vegyek fel az esküvőre?” Talán te is éppen emiatt aggódsz ebben a pillanatban. Lehet, hogy fogytán az idő, és még mindig nem találtad meg a tökéletes ruhát. Szerencsére mi itt vagyunk, és segítünk!

Minden tapasztalt vendég tudja, hogy a ruhaválasztást nem szabad az utolsó pillanatra hagyni. Ez csak kapkodást és kellemetlenséget szülne. Egyikünk sem szeretné, ha a készülődést megmérgeznék ezek az érzések. A kulcsmondat tehát: minden legyen meg időben!

Bármikor lesz is az esküvő, amire meg vagy hívva – már nyáron, vagy csak ősszel –, kezdj el már most gondolkodni a megjelenéseden. Sőt, érdemes azonnal lecsapni a neked tetsző darabokra, nehogy a halogatás miatt hoppon maradj! Ez csupán egy aprócska jótanács, mielőtt megnézzük részletesebben az esküvői dresscode-ot.

Összegyűjtöttünk 5 szempontot, amit érdemes figyelembe venned.

1. Molett alkalmi ruhák az esküvő tematikája szerint

Noha manapság is sokan választják a hagyományos esküvőt, egyre többen vannak, akik valami formabontót szeretnének. Nem csoda hát, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a tematikus, tehát a különböző témákra felhúzott esküvők. Ebben az esetben tényleg csak a képzelet szabhat határt a szervezésnek.

Bármiről is álmodozik az ifjú pár, megvalósítható! Legyen szó egy film életre keltéséről, időutazásról, egy Gatsby-esküvőről vagy egy középkoriról, egy fantasy vagy vintage lakodalomról, Drakuláról vagy éppen matrózokról és kalózokról.

Ha te is egy modern, tematikus esküvőre vagy hivatalos, tartsd szem előtt, hogy a tematika a dresscode. Tehát mindenképp ehhez kell öltöznöd. Van benned bizonytalanság? Még mindig nem tudod, miben menj? Nyugodtan kérdezd meg a párt, vagy beszélj össze a násznép egy-egy tagjával.

Az újhullámos megoldások mellett azonban sokan ragaszkodnak a tradíciókhoz. Ezért mindenképp szeretnénk kitérni a hagyományos esküvőkre!

2. Molett alkalmi ruhák klasszikus esküvőre

Hagyományos, azaz klasszikus esküvő esetén elengedhetetlen figyelembe venni a tradíciókat és szokásokat a ruhaválasztás esetében is. Mielőtt azonban rátérnénk a klasszikus eskővőkre az alkalmi ruha ajánlásokra, vegyük sorra azokat a színeket, amelyeket nem illik választani.

 • A tiltott kategóriába tartozik a fehér, és annak árnyalatai, a törtfehér, az ekrü vagy a krémszín. Ezeket a színeket ugyanis kizárólag a menyasszony viselheti. Ha tudod, hogy az ara mondjuk egy krémszínű ruhában lesz, akkor sem jelenhetsz meg hófehérben!
 • A fekete szintén nem jó választás, mert a hagyományok szerint az elmúlás színe. A vidéki idősek még mindig szigorúan tartják a kimondatlan szabályokat, ami a gyászetikettet illeti. Tehát a fekete helyett érdemes más sötét árnyalatú, mondjuk kék, zöld vagy barna ruhát választanod. De keresgélhetsz a fekete kiegészítők vagy az olyan ruhadarabok között, amelyeknek csak a mintázatában van jelen a fekete. (Azonban még egyszer hangsúlyozzuk: hagyományos esküvő esetén vagy ha a dresscode azt írja elő! Azonban modern és tematikus esküvőknél elfőrdulhat, hogy a "kis fekete coctail ruha" például világoskék, sárga, lila, piros vagy bármilyen élénk szinű kiegészítőkkel kifejezetten elegáns viseletnek számít, és nemcsak, hogy nem tilos, de a pár által megadott dress code szerint ideális viselet is.)
 • Egy hagyományos esküvőn pirosban csak a menyecske lehet, ezért nem javasolt piros ruhát választani. 
 • Érdemesnek tartjuk továbbá megemlíteni a sárgát, ami az irigység színe, tehát nem tanácsoljuk a viselését egy esküvőn. De keresgélhetsz az olyan ruhadarabok között, amelyeknek a mináztatában ott a sárga. A lényeg, hogy a domináló szín az molett alkalmi ruhádban ne a sárga legyen az esküvőn. 
 • Alapszabály, hogy a nagyon harsány neon színeket el kell kerülni.

  Bár ezek elavult hiteknek tűnhetnek, nem árt tisztában lenned velük. Ajánlott mindig megkérdezni a párt, mennyire szeretnék, hogy ragaszkodj a régi normákhoz. Főleg akkor, ha az esküvői meghívón nem szerepel dress code és az adott helyszínből sem sok derül ki, hogy mennyire klasszikus vagy mennyire modern esküvőre számíthatsz.

  Ne feledd! Egyetlen eset van, amikor a tiltott színek szabálya felrúgható: a tematikus esküvők amikor a pár a meghívóban kifejezetten ezeknek a színeknek a viselésére kéri a násznépet (például White Party - ahol kötelező a fehér ruha, vagy egy Charleston Party a 1920-as évek nagy Gatsby időszakában - ahol a sikkes fekete ruha alapdarab).

Alkalmi ruha ajánlás klasszikus és modern esküvőre

A klasszikus esküvőket említve egy kicsit elkapott minket a nosztalgia érzése. A hagyományos sátras lagzik visszahozzák a letűnt korok csillogását. Lehet, hogy sokunknak csak gyermekként volt ebben része. Azonban a hagyományos sátras lagzi még mindíg része az esküvői kultúránknak, és még jó néhány ifjú pár dönt úgy, hogy feleveníti ezt a régi hagyományt.   

Ha ilyen esküvőbe vagy hivatalos, akkor a klasszikusan elegáns ruhákat javasoljuk. Az örömanyák például bátran viselhetnek hosszú alkalmi ruhát is a nagy napon. A sátras lagzi bár őrzi a hagyományokat, de ma már bátran lehet olyan alkalmi plus size ruhákat is velni vendégként, amelyek a klasszikus eleganciát ötvözik a modern eleganciával.

Egy modern (nem sátras), esküvő esetén a helyszínt is figyelembe kell venned. Nem mindegy, hogy egy kastélyban, vagy egy étteremben kerül megrendezésre. Ha kastélyban, akkor érdemes a maxi alkalmi ruhák között is válogatnod akkor is, ha nem örönyanya vagy az esküvőn, hanem vendég. (Fontos megjegyezni, hogy a ruhaválasztást az is meghatározza ilyenkor, hogy a modern esküvő mennyire alapul a hagyományokon.) 

A modern eskvőkönön már bátran viselhetsz nagyobb virágmintás darabokat is, főleg, ha kifejezetten egy romantikus témájú esküvőről van szó (akár kastélyban, akár egy stílusos étteremben).

Csak ruhát illik viselni vendégként egy esküvőn? Bármi is az ok, ami miatt szívesebben viselnél nadrágot (szoknya vagy ruha helyett), van egy jó hírünk! Tökéletesen nőies és elegáns tudsz lenni egy csinos nadrág és elegáns blúz összeállításban is! Itt a fehér szín nemcsak, hogy szóba jöhet nadrág esetében, de kifejezetten javasoljuk is, hiszen a fehér nadrág a legelegánsabb viselet ha nadrágról van szó. (A feketével vagy sötétkékkel ellentétben nem a hivatalos üzleti outfittet tükrözi, hanem az alkalmi eleganciát. Természetesen ez függ a nadrág fazonjától is és anyagától is.)

Fontos hangsúlyoznunk, hogy a fehér szín csak akkor tiltott szín egy esküvőn, ha az alkalmi outfit egésze fehér (vagy ekrü, vagy világos bézs). Azonban ha a fehér szín az alkalmi outfit mintázatában, vagy akár az alkalmi szettünk egyik elemében jelenik meg, az tökéletesen elfogadott, és kifejezetten stílusos megjelenést is ad. 

Hoztunk egy példát a csinos fehér nadrág és elegáns blúz kombinációra, amelyben kifogástalan lesz a megjelenésed. (Arra ügyelj, hogy fehér nadrághoz soha ne válassz ekrü, tört fehér, krémszín, vagy a fehér egyéb árnyalatait!) 

A fehér nadrágot párosíthatod egy elegáns púder rózsaszín blúzzal (mint például LIZZIE blúzunk), vagy akár választhatsz más pasztell színt is, mint például a korall. Ha az élénkebb színeket szereted, válassz hozzá royal kék, vagy egy sötétebb tónusú akár mintás blúzt. (A mintás blúz esetében figyelj arra, hogy a minta stílusos, elegáns mintázat legyen.)

molett divat, elegáns blúzok

3. A tiltott stílus amit tilos felvenned egy eskvüvőre

Ha általában a "femme fatale" stílust kedveled, ezt a stílust kerülnöd kell az esküvői outfittedben. Az esküvőre vendégként nem jelenhetsz meg tikokzatos, csábító, szexi outfitben a végzet asszonyaként! 

Tehát általános szabályként ne feledd, aminek meg kell felelned: nem illik – finoman fogalmazva – „szexin” felöltözni. Ez alatt a túl mély dekoltázst, a túl rövid ruhácskákat és az áttetsző anyagokat értjük. (Fontos megjegyezni, hogy többek között a muszlin anyag is abszolút megengedett, de a muszlin alatt kell, hogy legyen más ruhaanyag, amely csak annyit enged láttatni, mint amennyi stílusosan elegánssá teszi a megjelenésed.)

Outfit a templomi szertartáshoz

Itt fontos megemlíteni szoknya hosszát is, amely az etikett szerint térd fölött maximum 5 cm-el végződhet.

A templomi szertartás etikett szabályai szerint a templomba nem megengedett csupasz vállakkal betérni, így ha olyan ruha van rajtad amely szabadon hagyja a vállaidat, akkor a templomi szertáshoz vigyél magaddal egy elegáns bolerót vagy blézert.

A Wannabee csodásan sokszínű plus size boleró és blézer kínálatában biztosan megtalálod az alkalmi ruhádhoz illő színt.  

4. Így válassz alkalmi ruhát esküvőre a helyszín alapján

A plus size esküvői alkalmi ruhák kiválasztásának következő szempontja: a helyszín. Gondolj csak bele! Ha például egy tanyán vagy egy kerekerdő közepén (nem viccelünk!) tartják a lakodalmat, akkor talán érdemes lemondanod a tűsarkúról. Persze a táskádban lapulhat egy plusz pár cipellő, amit a szertartás után viselsz, ám talán kellemetlen lesz folyton magaddal cipelni és váltogatni…

Egy tóparti, esetleg egy lazább esküvőnél sem feltétlenül jöhet szóba például a maxi alkalmi ruha és a magassarkú. Sőt, ha a pár kevésbé formális, inkább lazább esküvőt tervez, akkor az öltözetnek is igazodnia kell ehhez. 

Érdemes megkérdezni azt is, hogy mennyi ideig tartózkodtok kül- és beltéren, hiszen ez is lényeges szempont. Előfordulhat, hogy az egész esküvő egy kertiparti lesz, és még a hajnalig tartó mulatozás is a fűben, a szabad ég alatt zajlik majd. Ebben az esetben teljesen más ruhák között fogsz keresgélni, mint mondjuk egy teljes egészében beltéren zajló eseménynél.

Összefoglalva tehát: elsősorban mindig a pár kérése és az általuk meghatározott dresscode számít. Amennyiben nincs megjelölve, és nekik sincs különleges kérésük, akkor támaszkodhatsz a helyszín adottságaira a ruhaválasztásnál.

5. A testalkat figyelembevétele az esküvői alkalmi ruha kiválasztásnál

A pár igényei és az etikett mellett kulcsfontosságú, hogy olyan ruhában jelenj meg a nagy napon – még ha az más nagy napja is –, amely a testalkatodnak is megfelel, és amiben jól érzed magad.

Ez pedig úgy tud megvalósulni, ha a kiválasztott darab épp ott bővül vagy szűkül, ahol kell. 

Muszáj újra elismételnünk, hogy minden molett testalkatnak megvan az a része, amely előnyös, és ezért hangyúzoni kell. Az alkalmi ruha választásnál is a lényeg az erősségekre való fókuszálás, amihez szintén adunk segítséget.

Nézz be a Wannabee Divatblogba , és olvasd el a testalkatokról szóló bejegyzéseket!

Ellenőrző kérdések a "Mit vegyek fel egy esküvőre" helyett

Elég sok mindenről volt szó ebben a cikkben, ezért gondoltuk, megtámogatunk néhány ellenőrző kérdéssel is. A „Mit vegyek fel egy esküvőre?” helyett inkább a következőket tedd fel magadnak:

 • Szerepel a meghívón az esküvői dresscode? (Vagy mondott bármit a pár az öltözékről, a viseletről?)
 • Milyen típusú esküvő lesz: hanyományos, modern vagy tematikus?
 • Hol tartják az esküvőt?
 • Kültéri vagy beltéri lesz? Esetleg egy kicsit mindkettő?
 • Lesz templomi szertartás?
 • Milyen a testalkatod?
 • Milyen színek állnak jól neked, melyek sápasztanak?
 • Mit tilos viselni és mit megengedett?

Ahogy változik a világ, úgy változnak a szokások is. Ma már nemcsak hagyományos, hanem modern, sőt, tematizált formabontó esküvőket is szerveznek. Így előfordulhat, hogy a régi, jól megszokott szabályokat sem kell túl szigorúan venni. Noha talpig feketében továbbra sem illik megjelenni, a pár szemléletmódjától és a témától függően talán beleférhet egy visszafogott, piros vagy fekete mintás ruha. Kivéve akkor, ha az esküvő témája a vámpírok és Drakula. Ebben az esetben ugyanis talán épp ez a két szín dominál majd a lagzin.

vissza a divatbloghoz
Gardróbfrissítés sportosan elegáns szettekkel

Gardróbfrissítés sportosan elegáns szettekkel

Gardróbfrissítés sportosan elegáns szettekkel. Egyszerre lezser, mégis nőies; laza és egyszerű, mindemellett pedig stílusos, könnyed és pezseg benne az élet. Ezek a sportosan elegáns szettek moletteknek nemcsak öltöztetnek és naprakészen tartanak divatfronton. Sokkal többet tesznek!

Tovább
A klasszikus elegancia stílusjegyei

A klasszikus elegancia stílusjegyei

Neked mi jut eszedbe Audrey Hepburnről, Kate Middletonról és Jackie Kennedyről, az Egyesült Államok korábbi first lady-jéről? Nekünk a tartás, a nőiesség, a magabiztosság és a kifinomultság. Pontosan ezekkel a szavakkal jellemezhetjük a klasszikus elegancia stílust. Milyen ruhák tartoznak a klasszikusan elegáns darabok közé? Nézzük meg!

Tovább
Nőiesen sportos szettek a molett divatban

Nőiesen sportos szettek a molett divatban

Minden körülmények között kihozhatjuk az öltözékünkből a legjobbat. A nőiesen sportos szettek lehetővé teszik számunkra, hogy akár egy természetben való séta közben is ragyogóan érezzük magunkat a bőrünkben.

Tovább
Elegáns üzleti outfitek munkahelyre és állásinterjúra

Elegáns üzleti outfitek munkahelyre és állásinterjúra

Kíváncsi vagy, milyen elegáns üzleti outfitek illenek a legjobban egy állásinterjúhoz? Akkor csak olvass tovább! Nem kell egyedül kitalálnod, mit viselj életed egyik legfontosabb napján. Segítünk ebben neked.

Tovább
Romantika a divatban

Romantika a divatban

A romantikus stílus egyszerre lehet kacér, és lágyan nőies. Képes előhívni a nő életvidám, csábító oldalát. Van kedved megnézni, hogyan jelenik meg a romantika a divatban? És azt, hogy milyen nőies molett ruhákkal érdemes feltöltened a gardróbodat, ha érdekel a romantikus stílus? Akkor tarts velünk ebben a bejegyzésben!

Tovább
Wannabee logo

ÚJDONSÁGOK

megnézem
Wannabee logo

MÁRKAÜZLETÜNK

megnézem
Wannabee logo

KEDVEZMÉNYES

megnézem