Hódít a matróz csíkos ruha a plus size nyári divatban is
Betöltés...
Hódít a matróz csíkos ruha a plus size nyári divatban is

Hódít a matróz csíkos ruha a plus size nyári divatban is

A tengerész vagy matróz csíkos ruha nemcsak egy alapdarab a szekrényben – sokkal több annál. Egy szimbolikus stílusirányzat része, amely beleitta magát az örök divat nagykönyvébe. Hogyan volt erre képes? Nos, többek között erre is választ adunk ebben a cikkben. Ugyanakkor van itt még egy fontos kérdés, amivel kapcsolatban sokszor írtok nekünk: a csíkos ruha tényleg kövérít? Olvass tovább, és ismerd meg a csíkos ruhadarabok kapcsán a tévhiteket, és tudd meg mi a valóság.


Pontosan tudjuk, hogy a csíkos ruha a moletteknek kényes kérdésként merül fel. A csíkok azonban a molett hölgyeknek is előnyösek, csak néhány alapszabályt kell figyelembe venni az optikai karcsúsítás érdekében. Ideje megismerni ezeket a „barátságos” csíkokat, elmerülni az alakformáló ruhák és optikai karcsúsítás világában, illetve felfrissíteni a ruhatárunkat néhány tengerész csíkos női ruhával.


Akkor is érdemes tovább olvasnod, ha úgy érzed, a csíkok nem a te világod, egy kissé tartasz tőlük, vagy el sem tudod képzelni magad egy csíkos ruhában. Lehet, hogy a cikk végére megváltozik a nézőpontod ezzel kapcsolatban.

A csíkos ruha tényleg kövérít?

Mielőtt rátérnénk a tengerész stílus imádnivaló szimbolikájára, kezdjük a legfontosabb kérdéssel: vízszintes csíkos ruhákban kövérebbnek tűnünk?


A közhiedelem az, hogy igen. Érdekes módon a tapasztalati bizonyítékok ennek az ellenkezőjét támasztják alá: a vízszintes csíkok úgy tűnik, hogy elvékonyítanak, összezavarják a szemet, és így létrejön az optikai karcsúsító hatás.


Tehát a vízszintes csíkos ruhadarabok nagyon is előnyösek a molett nőknek, csak néhány alapszabályt kell szem előtt tartani. (Olvass tovább, erről is írunk bővebben még a cikkben, hogy melyek ezek az alapszabályok.)


Fontos hangsúlyoznunk, hogy nem állja meg a helyét az a legenda, amely a köztudatban él a csíkos ruhadarabok kapcsán, hogy csak a függőleges csíkozás előnyös, és a vízszintes csíkozást kerülni kell, főleg teltkarcsú nőknél. Ez egy olyan legenda, egy olyan tévhit, amely még mindig sok nőben ott él, pedig így általánosságban távolról sem igaz. Nos, igen, a divatban sem minden fekete és fehér.


A valóság az, hogy egy függőleges csíkozású ruha bizony szélesebbnek mutathatja a sziluettet abban az esetben, ha a csíkok a ruhán nagyméretűek. Illetve egy vízszintes csíkozású ruhának optikailag karcsúsító hatása van, amennyiben a csíkok keskenyek. Ugyanis nem a csíkok iránya, hanem a csíkok mérete az, ami számít az optikai alakformálásban, és persze a szabásvonalnak is óriási szerepe van. Mit jelent ez pontosan?


Mielőtt erre részletesebben is kitérünk, megosztjuk veletek a csíkos minta kapcsán folytatott több külföldi kutatás izgalmas eredményét.

A csíkos minta illúziója

Hermann von Helmholtz német fizikus és orvos - aki jelentős mértékben hozzájárult számos tudományterülethez - vizsgálta először a csíkos minta illúzióját. Ugyanakkora négyzetbe ugyanolyan vastagságú csíkokat tett, de az egyikben vízszintesek a csíkok, a másikban függőlegesek. A „Helmholtz-illúzió" azt mutatja, hogy egy vízszintes csíkokból álló négyzet magasabbnak és keskenyebbnek tűnik, mint egy azonos, függőleges csíkokból álló négyzet.

vízszintes csíkok a divatban, a vízszintes csíkok illúziója

Számos tanulmány vizsgálta, hogy a Helmholtz-illúzió általánosítható-e a ruhákra. Például Thompson és Mikellidou (2011) két ruhát viselő női alak vonalrajzát mutatta be a kísérletben résztvevőknek. Az egyik ruhán függőleges, a másikon vízszintes csíkok voltak.


Ebben a kísérletben arra kérték a résztvevőket, hogy miután alaposan megnézték a két női alakot, mondják meg, hogy melyik a szélesebb (a függőleges vagy a vízszintes csíkos ruhát viselő női alak).


Igen ám, csakhogy a vízszintes csíkokat viselő női alak szélességét szisztematikusan manipulálták. Méghozzá úgy, hogy a vízszintes csíkozású ruhát viselő női alakot szélesebbre rajzolták (amiről a kísérletben résztvevők nem tudtak.)


Thompson és Mikellidou kisérletéből az derült ki, hogy ahhoz, hogy egyforma szélességűnek látszódjon a függőleges és vízszintes csíkos ruhát viselő női alak, ehhez 5,8%-al szélesebbre kellett rajzolni a vízszintes csíkos ruhát viselő női alakot.

Vagyis, a kísérletben résztvevők a két azonos szélességű női alak közül a vízszintes csíkozású ruhát viselő alakot látták keskenyebbnek.


Hasonló eredményekre jutottak, amikor Thompson és Mikellidou arra kérte a résztvevőket, nézzék meg egy függőleges és egy vízszintes csíkokkal ellátott vállnélküli felsőt viselő női próbababa fotóját. A vízszintesen csíkozott próbabának 10,7%-kal szélesebbnek kellett lennie ahhoz, hogy a függőlegesen csíkozottal egyformának tűnjön. Vagyis itt is a vízszintes csíkozás volt az, amely keskenyebbnek mutatta a sziluetett.

(Számos más kutatás is történt ebben a témában, és kifejezetten a divatvilág is fókuszált erre a kérdéskörre, hogy eloszlassa a tévhiteket, és megmutassa a tényeket a nagyközönség számára.)

Alapszabályok - Hogyan válassz tengerész csíkos felsőt és ruhát

Azt már tudod, hogy a vízszintes csíkozással általánosságban nincs gond, ha optikai alakformálásról van szó, sőt! A vízszintes csíkozás karcsúbbnak is mutathat, mint a függőleges csíkozás! Akkor mégis mi másra kell még odafigyelni, hogy előnyösen befolyásolja a sziluettünket egy csíkos ruhadarab?


Jöjjenek most azok az alapszabályok csíkos ruhadarabokra, amelyekre figyelned kell annak érdekében, hogy optikailag előnyösen befolyásolja az alakod:


1.) Válassz közepes vagy vékony csíkos ruhadarabokat (vízszintes és függőleges csíkozásnál is)


2.) A vastag csíkozást kerüld el még a függőleges csíkos ruhadraaboknál is, kivéve ha:

  • 'V" alakban helyezkednek el a csíkok. A "V" alakú csíkozás vastag csíkok esetében is előnyösen befolyásolja az alakot
  • A vastagabb csíkozás vékonyabb csíkokkal váltakozik.


3.) Az átlós, vagyis a harántcsíkozás aduász a molett hölgyeknél. Ha bátortalan vagy a csíkokat illetően akkor érdemes átlós csíkozású ruhadarabokat választanod, amelyek bizony nagyon összezavarják a szemet.


4.) Színkontrasztos csíkozás is tökéletes választás még akkor is, ha a csíkozásban a vékony vagy közepes csíkok mellett vastagabb csíkok is vannak.


5.) Válassz a testalkatodnak megfelelő szabásvonalat! (A különböző - alma, körte, eper, oszlop, homokóra, körte - testalkat típusok előnyös szabásvonalaihoz útmutatót a Wannabee plus size webshopon találsz a "Testalkatok" menüpontban. Illetve a Wannabee divatblogon korábbi blogcikkeinkben).

Minimális csíkozás a Wannabee plus size divat kínálatában

Ha már felmerült a bátortalanság… Teljesen természetes, hogy az újdonságokkal – jóllehet a tengerész nem egy új stílus, de neked lehet az újdonság, hogy csíkos ruhadarabokat viselj, ha eddig nem hordtál ilyen jellegű ruhákat – körültekintőek, sőt akár távolságtartóak is lehetünk.


Épp ezért javasoljuk azt, hogy nulladik lépés gyanánt válassz olyan ruhadarabokat, amelyeknek csak egy része csíkos. Gondolunk itt arra a visszafogott tengerész stílusra, amelynek mindössze például a ruha ujján vagy a dekoltázsnál van egy csíkos rolni, illetve a ruha alján csíkos passzé.


Ilyen a SHER ruhánk, ami egy közkedvelt matróz csíkos ruha. Lezser nyári viselet fodrozott dekoltázzsal és nyitott vállal. Munkahelyre, az utcára vagy akár egy napsütötte tengerpartra is felveheted a forró nyári napokon.


Kínálatunkban nyári maxi ruhákat is találsz visszafogott matróz stílusban, vagyis ahol nem a teljes ruha csíkos, csak a ruha egy része. Mint például MIRIA maxi ruhánk.

Csíkos ruha moletteknek a szabadság érzésével

A tengerész stílus sokkal több, mint egy divatirányzat. A modern, felszabadult, stílusos és dinamikus nő szimbóluma. Örök divat, amely minden nyáron hódít. Nem is csoda, hiszen még a hangulatunkra is nagy hatással lehet. A szabadság szimbólumaként minket is felszabadít.


Egy matróz csíkos ruha lendületessé teszi a megjelenést, pozitív, energikus kisugárzással ruházza fel viselőjét. Nemcsak egy nyári estén, egy nyaraláson, vagy a hétköznapokon, hanem a munkahelyen is sikkes viselet lehet egy forró nyári napon, amikor nem tárgyalásra készülsz péládául.


KAROLLA maxi ruhánk egy ultra stílusos csíkos ruha moletteknek, amelyet munkahelyre, irodai környezetbe is bármikor felvehetsz. Ebben a csodás outfitben egy határozott, a munkájában felelősségteljes, mégis szabad nő benyomását kelthetjük vele

Összességében elmondható, hogy a matróz stílus a hiedelemmel ellentétben egyáltalán nem unalmas. Nem véletlenül lépett be az „örökzöldek” sorába.

Matróz csíkos ruha ötletek nyárra

Összegyűjtöttük a legjobb előnyös ruhákat moletteknek a tengerész stílus jegyében.


KAROLLA darabunkat el tudjuk képzelni egy nyárestén, miközben épp a kedvesünkkel sétálunk egy hangulatos, teraszos étterem felé. Ugyanakkor egy tengerparti séta alkalmával is. A fejünkön kalap, a hajunk táncol a szélben, a nap pedig ragyog fölöttünk. Ez a csodás outfit egy ultra nőies és stílusos darab, amely univerzális outfit, hiszen munkahelyen is megállja a helyét.


Dobd fel a ruhádat egy övvel! Apróságnak tűnik, de mégis eszményi alakformáló az öv. Az övet mindig a derékrész legvékonyabb pontjára tedd. (Van akinél a derékrész legvékonyabb pontja feljebb esik, akár a mell vonal alatti részhez közelebb.). A kék-fehér tengerész stílusú ruhán különösen jól mutat egy piros öv. Választhatsz hozzá akár piros kiegészítőket is akár karkötőt, akár szandált, vagy mindkettőt.

INEKE ruhánk egy csinos szandállal szóba jöhet például egy randin vagy egy esti koktélozás alkalmával.


JAMILE matróz csíkos ruhánk pedig egy balatoni hajókázásra sikkes választás. Felkaphatjuk a fürdőruha fölé, így egy tengerparti nyaralás alkalmával is szóba jöhet. Mesás választás városnézéshez is, és akkor is, amikor egy finom itallal hűsítjük le magunkat egy nyár esti koktélozás alkalmával.

Variációk matróz stílusra - képes outfit inspiráció

A tengerész csíkos ruhadarab, amely emlékeket őriz

Említettük, hogy a tengerész stílus a hangulatunkra is hatással van. Engedj meg ehhez még egy gondolatot. Az a ruha, amit egy balatoni vagy épp egy tengeri hajózás során viselsz, netán a kedvenc külföldi városodat járod körbe benne, megőrzi az emlékeket.


Legközelebb, amikor belebújsz egy hétköznapon, talán akaratlanul is eszedbe jutnak azok a gyönyörű pillanatok. Ez jó érzéssel tölt el. Lehet, hogy még erőt is ad, vagy épp emlékeztet a céljaidra.


Amikor legközelebb ruhát választasz egy alkalomra, és kiveszed a szekrényből, jusson eszedbe, milyen szép emlékeket őriz. És igen… talán feltűnik, hogy a múltad néhány kellemetlen morzsája is hozzá tapadt. Beugrik néhány olyan perc, amit legszívesebben elfelejtenél. Azonban tudnod kell: minden élmény, könyveljük el az jónak vagy rossznak, hozzád ad valamit. Te és én, nőként mindannyian képesek vagyunk átalakítani a nehéz pillanatokat, ha tanulunk belőlük. Döntsünk úgy, hogy történjék bármi, mi azt a saját fejlődésünkre fordítjuk.


Szóval lehet, hogy sokaknak a KAROLLA vagy JAMINE csak egy ruha, nekünk azonban bármi lehet! Egy emlékkönyv, egy motiváló erő, egy inspiráció, egy „moodbooster”, vagyis egy hangulatjavító, a szabadság jelképe, netán épp annak a szimbóluma, hogy bármire képesek vagyunk!


Te mit vittél véghez legutóbb egy Wannabee ruhában? Mire vagy büszke? Vagy milyen pozitív élményt adott neked?


***

Barabás Márta

a Wannabee Kollekció megálmodója

vissza a divatbloghoz
Létezik karácsonyi divat?

Létezik karácsonyi divat?

Hogyan varázsoljuk ünnepivé az outfittünket? Létezik egyáltalán olyan, hogy karácsonyi divat? Miként ne görcsöljünk rá az öltözködésre az ünnepek alatt? Mit tanulhatunk a karácsonyi filmekből az ünnepekről? Ebben a cikkben többek között ezekre a kérdésekre is megtalálod a választ.

Tovább
Öltözködési tippek adventi időszakra

Öltözködési tippek adventi időszakra

Mit érdemes tudni az adventről? És miért fontosak az öltözködési tippek, ha az adventi vasárnapok szóba kerülnek? A Wannabee plus size divat magazin írásai mindig egy kicsit többet adnak a nőknek, mint ahogy elsőre, akár a címet olvasva tűnik.

Tovább
5+1 tipp a karácsonyra hangolódáshoz - nemcsak karácsonyi outfitek

5+1 tipp a karácsonyra hangolódáshoz - nemcsak karácsonyi outfitek

Nem mindegy, hogy csupán felszínesen, vagy épp átszellemülve tudunk jelen lenni a fa körül. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk neked 5+1 karácsonyra hangoló tippet, amelyek segíthetnek átszellemülni – még az év végi hajtás közepette is!

Tovább
Halloween ruha ötletek az ősz legizgalmasabb estéjére

Halloween ruha ötletek az ősz legizgalmasabb estéjére

Minden évszakhoz tartoznak hagyományok, amelyek megszínesítik az életünket, így az őszhöz is. Gondoljunk az Egyesült Államokban nagy népszerűségnek örvendő Hálaadásra, a különböző szüreti ünnepekre, az angolszász hagyományok Mihály-napjára, az itthon tartott Szent Márton-napra vagy a Halloweenre. Tudtad, hogy bár amerikai hagyománynak tekintik, a gyökerei valójában európaiak? Olvass tovább, és tudj meg még több érdekességet az ünnepről! Ne aggódj, lesznek Halloween ruha ötletek is, hiszen október 31-e nem telhet el egy igazán szórakoztató összejövetel nélkül.

Tovább
Őszi plus size kardigánok és kiskabátok - nőies, casual stílusban

Őszi plus size kardigánok és kiskabátok - nőies, casual stílusban

Egy borongós, frontokban gazdag napon az apró örömök közé nemcsak a pumpkinspice latte vagy a tökfaragás tartozik. Hanem az is, amikor úgy öltözöl fel, ami emeli a hangulatod. Mint például egy csinos őszi kabát vagy kardigán, amelyek bizony lehetnek izgalmas darabok is...

Tovább
Wannabee logo

ÚJDONSÁGOK

megnézem
Wannabee logo

MÁRKAÜZLETÜNK

megnézem
Wannabee logo

KEDVEZMÉNYES

megnézem