Elegáns üzleti outfitek munkahelyre és állásinterjúra
Betöltés...
Elegáns üzleti outfitek munkahelyre és állásinterjúra

Elegáns üzleti outfitek munkahelyre és állásinterjúra

Behívtak a vágyott állásinterjúra? Gratulálunk! Veregesd vállon magad, mert megérdemled! Igen, tudjuk, a neheze még hátravan, épp ezért szeretnénk, ha a legjobbat hozhatnád ki magadból. Hogyan képes erre egy nő? Miként tudja a legjobb oldalát mutatni? Ha jól érzi magát a bőrében. Válassz olyan ruhát, ami kényelmes és magabiztossá tesz, ugyanakkor ne feledkezz meg az etikettről sem! Kíváncsi vagy, milyen elegáns üzleti outfitek illenek a legjobban egy állásinterjúhoz? Akkor csak olvass tovább! Nem kell egyedül kitalálnod, mit viselj életed egyik legfontosabb napján. Segítünk ebben neked.

Bár a mondás szerint nem a ruha teszi az embert, az első benyomás kialakításában extrém fontos szerepet játszik! Amint meglát az interjúztató, azonnal a megjelenésedet kezdik vizslatni. A személyiségedet csak ezután tudod kibontakoztatni. 

Ezek az első benyomások nem mindig igazságosak, de fontos tudni, hogy általában létrejönnek a találkozás első néhány másodpercében, és gyakran maradandó benyomások. Mit jelent ez? Az emberek megnézik a megjelenésedet, a testbeszédet és az öltözködésed, és azonnal értékelnek. A negatív első benyomások hátráltathatják a hatékony kommunikációt, és akadályozhatják a kapcsolatépítés folyamatát.

Ami nem is csoda, hiszen a ruha amit viselsz a személyiséged megnyilvánulásai és annak jelzése, hogy mit képviselsz. Képet ad az embereknek arról, hogy ki vagy.

Az öltözködés és a megjelenés a nonverbális kommunikáció fontos szempontjai. A pozitív imázs megfelelő öltözködéssel történő kivetítése elengedhetetlen a bizalom, valamint a másokkal való pozitív kapcsolat kialakításához, különösen az üzleti világban. 

Épp ezért kezdjük is néhány alapszabállyal, amelyet mindenképp fontos figyelembe venned, ha állásinterjúra készülsz.

Magabiztos megjelenés molett nőként állásinterjún

Tudod, mi Edith Head, nyolcszoros Oscar-díjas amerikai jelmeztervező egyik ikonikus mondása? Bármit megkaphatsz az életben, amit csak akarsz, ha ahhoz öltözöl. Tehát nemcsak az etikett és az elvárt megjelenés, hanem általa közvetített üzenet miatt is fontos a megfelelő outfit kiválasztása.

Első lépésként nézzünk meg néhány örök igazságot:

 1. Válassz olyan ruhát, amiben magabiztosnak érzed magad. A célod, hogy a legjobb énedet mutasd be, ezért légy céltudatos az öltözködésedet illetően is. Mindemellett egy jól megválasztott ruha a kisugárzásodat is megnyerővé teszi.
 2. Válogass a formális üzleti outfitek közül! Mindig válaszd a formális stílust, és arra is figyelj, hogy inkább öltözz egy kicsit túl ha bizonytalan vagy, azaz legyél elegánsabb, minthogy alulötlözött. Vagyis ne legyen túl hétköznapi az outfitted. Az elegáns megjelenés professzionalitást sugall.
 3. Legyen személyre szabott az outfitted. Mindenképp érdemes személyre szabnod, hogy jól passzoljon a testalkatodhoz. A színtípusodat is figyelembe kell venned, hogy melyek azok a színek amelyek passzolnak hozzád. A Wannabee Kollekció blogjában megtalálod a különböző testalkat típusok jellemzését, amelyek a segítségedre lesznek. Ha pedig nem ismered a színtípusodat, akkor kérj egy személyes konzultációt egy színtanácsadótól.
 4. Figyelj oda minden részletre. Nem elég, hogy az outfited rendben legyen, de minden apró részletre oda kell figyelned. Akár hiszed akár nem, az apróságnak tűnő dolgok óriási különbséget tudnak tenni. Akár pozítiv akár negatív irányban. Mik ezek a részletek? Többek között a cipőd, a táskád, az ékszerválasztásod, a körömlakkod, a sminked. Ne viselj túl erős sminket, maradjon természetes natural hatású a makep-up, ne legyen elkopva a cipőd sarka, ne viselj harsány természetellenes színeket a körmödön sem (például, lila, kék, fekete körömlakk) és a táskád ne legyen viseletes.
 5. Már az előző nap tervezd meg a viseletedet. Nincs rosszabb a reggeli rohanásnál különösen akkor, ha állásinterjúra megy az ember és még izgul is. Ilyenkor szokott az lenni, hogy minden kiesik az ember kezéből, bakik történnek, amik még jobban fokozzák a frusztrációt. Mindenre nem készülhetsz fel, ez igaz, azonban van néhány dolog, amire igen. Ezek közé a dolgok közé tartozik az előre jól kiválasztott outfited is.

Az üzleti etikett fontos szabályai az öltözködésben

A protokoll és az etikett szavak fontos részei az életünknek, noha manapság bizonyos esetekben egy kissé háttérbe szorultak. Ugyanakkor az üzleti életnek is megvannak a maga szabályai ebből a szempontból.

Most az öltözködéshez adunk neked néhány útmutatást, amit nem árt figyelembe venned az outfited összeállításakor. Ugyanezek a szabályok vonatkoznak arra az esetre is ha állásinterjúra készülsz, és arra az esetre is, ha az általános munkahelyi outfitjeid szeretnéd a gardróbodban frissíteni.

 • A szoknyád alja térdig vagy térd alá érjen. Maximum térd fölött 5 cm, de ennél rövidebb ne legyen.
 • Amennyiben nadrágban szeretnél menni, a farmer és a leggings semmiképp sem jöhet szóba. Nadrág esetében a fekete, a sötétkék nadrág, nyáron a fehér vagy babakék nadrág is tökéletes választás. (A pink színt állásinterjún érdemes elkerülni, azonban a púder szín szóba jöhet.)
 • Ne hangsúlyozd a tested. Gondolunk itt dekoltázsra, a vállakra, vagy a túl szűk ruhadarabokra. A visszafogott, elegáns ruhadarabokat javasoljuk, amelyek megfelelnek a formális öltözködés szabályainak.
 • Ne látszódjanak a lábujjaid sem, vagyis ne viselj szandált, vagy nyitott orrú cipőt. A zárt körömcipő az ideális. Arra is ügyelj, hogy a sarok magassága ne legyen magasabb 6 cm-nél. Ennél alacsonyabb természetesen lehet. Az ideális sarokmagasság: 3-6 cm között van.
 • Kerüld a harsány színeket. Érdemes sötét vagy pasztell árnyalatokban gondolkodni, azonban az élénk, de nem harsány színek (mint például a türkiz, a zöld, vagy a királykék) is tökéletes. 
 • Ne viselj túl sok, vagy túl nagy ékszert, és a sminked se legyen erős. A táskád legyen visszafogott, kerüld a designer táskákat. 
 • A ruha és a cipő mellett fontos az ápoltság, tehát a körmeid, a kezed és a hajad állapotára is figyelj.

„Mennyi, de mennyi szabály!”

Ez jutott eszedbe, nem igaz? Nem kell megijedned tőlük, valójában mindegyik vállalható. Különösen akkor, ha a Wannabee Kollekció molett divat fantasztikus ruhadarabjai közül válogatsz, és odafigyelsz az ápolt megjelenésre is.

Most pedig nézzük meg részletesen, melyek a legelőnyösebb ruhák állásinterjúra plus size nőknek. Megmutatjuk, hogyan öltözz a sikerhez.

Elegáns üzleti outfitek állásinterjúra

Szedjük részekre a megjelenésedet, majd állítsunk össze egy fantasztikus viseletet, amiben a siker királynőnek érezheted magadat.

Blézer, a jó barát

Egy jól szabott blézer tökéletesen mutat rajtad, miközben kényelmes, elegáns és professzionális megjelenést kölcsönöz egyszerre.

Mivel rendkívül sokoldalú alapdarab, ezért nemcsak egy állásinterjún viselheted. Ha ránk hallgatsz, semmiképp sem hagyod ki a ruhatáradból.

Érdemes sötétkékben vagy feketében gondolkodnod, amely a formális üzleti outfit alapszíne, ráaduásul jól kombinálható bármilyen más színnel. 

De bátran választhatsz más színben is a kedvenc színednek vagy színtípusodnak megfelelően a Wannabee plus size üzleti outfit kollekció blézerei közül. 

Ha a blézer számodra nadrággal az igazi

Maradhatsz a hagyományos hosszú nadrágnál, ugyanakkor megmutathatod a bokádat is a nyári forróságban egy 7/8-os nadrághossz változattal. Az egyszínű nadrágokat javasoljuk, minden olyan nadrágot kerülj el egy állásinterjúra való outfit választásnál amin bármilyen minta van akkor is, ha visszafogott.  

Ami a nadrág szinét illeti, a fekete vagy sötétkék árnyalatok mindig nyerő választásnak bizonyulnak, de bátran viselhetsz zöld, királykék, babakék vagy fehér színt is nyáron. Ráadásul a zöld, és a kék színnek van egy olyan pozitív üzenete, ami bizalmat és kiegyensúlyozottságot közvetít. 

A nadrág lehet testhezálló vagy lengébb, ugyanakkor a farmert és a leggings egyenesen tilos! Viselheted egyszínű blúzzal, tunikával, ám a harsány mintákat most inkább tedd félre. (Tudod, a visszafogott még oké.) A csipkebetét megengedett, de arra ügyelj, hogy ebben az esetben a kevesebb több! 

A csinos plus size szoknya és ruha

Nem beszélhetünk a legelőnyösebb ruhadarabokról állásinterjúra plus size nőknek anélkül, hogy ne említsük meg a szoknyákat és a ruhákat. Válaszd a testalkatodnak megfelelő szoknyastílust, a hosszra viszont ügyelj. Ne feledd! Érjen térdig, térd alá vagy maximum térd fölött 5 cm-el. Ennél rövidebb ne legyen!

Amit fontos tudnod, hogy a ceruzaszoknya minden testalkaton előnyösen mutat! Igen, az alma és körte testalkaton is! Éppen azért, mert optikaliag előnyösen befolyásolja az alakot, azaz optikailag karcsúsít.

Ugyanakkor, ha egy ceruzaszoknyában nem érzed jól magad, akkor tökéletes válassz A-vonalú szoknya vagy az enyhén loknis szoknya is, ami szintén minden testalkaton előnyösen mutat!

Viselheted blúzzal és blézerrel vagy egy elegáns felsőrésszel is. Ugyanakkor a Wannabee plus size üzleti outfit kollekció részét képzik az elegáns és professzionális megjelenést kölcsönző kosztümök is. 

plus size kosztüm, molett kosztüm, munkahelyi outfit, Wannabee Kollekció

Gondolkodhatsz továbbá ruhában is. Ebben az esetben is szoknyákra vonatkozó alapvelvet vedd figyelembe a ruha szoknyarészével kapcsolatban. A ruha szoknyarésze lehet ceruza szokknya rész, vagy A-vonalú, esetleg loknis. 

Ami a ruha szinét illeti, ruha esetében javasoljuk, hogy elsősorban a sötét színeket válaszd nyáron is állásinerjúra vagy bármilyen alkalomból történő üzleti megjelenéshez. 

Az egyszínű ruhákkal biztosan nem lősz mellé, azonban a mintás ruhák is stílusosak üzleti viseletnek, ha sötéték-fehér, vagy fekete-fehér mintáról van szó.

Az A-vonalú, vagy loknis szoknyarésszel rendelkező ruhákban ráadásul az is előny, hogy ha a klasszikus eleganciát tükröző kiegészítők helyett sportosabb kiegészítőkkel (például sportos cipő és táska) párosítod, akkor csinos casual viseletként is megállják a helyeüket. Erre mondják, hogy két legyet egy csapásra. 

Reméljük, a kezdeti „Te jó ég! Mit vegyek fel az állásinterjúra?” sokk után mostanra sikerült megnyugodnod. Láthatod, hogy bár több szabálynak is meg kell felelned, nem ördöngösség összeállítani a hozzád legjobban passzoló outfitet.

És még nem értünk a végére!

A megfelelő blúz vagy tunika az üzleti outfitben

Bármelyik darab is kerül a kezedbe a szekrényből, kérdezd meg magadtól: elég elegáns? Ha egyértelműen nem, vagy bizonytalan vagy, akkor inkább dobd félre. 

Egy virágmintás blúz például jól illik egy könnyed nyári ebédhez, ám az állásinterjúra inkább valami komolyabbat kell felvenned. 

Továbbá számít a nyakkivágás is. Fontos, hogy a testalkatodhoz illeszkedjen, ugyanakkor az is, hogy ne mutasson túl sokat. A szakmai hozzáértésedet kell megcsillogtatnod, és nem a gyönyörű dekoltázsodat mutogatni az interjúztató előtt. 

Blúz esetében választhatsz mintázattal rendelkező blúzt is, de mindenképpen olyat, amelynek a mintázata eleganciát tükröz. Tunika esetében mindenképpen egyszinű lehetőséget válassz. 

 

Öltözz a sikerhez!

A megfelelő ruhadarabok kiválasztása után jöhet egy utolsó ellenőrzés a tükör előtt. Ne csak azt nézd, hogyan áll rajtad az öltözéked, figyelj oda a tartásodra is. Húzd ki magad, mellkas ki, vállak hátra, és szegd fel az állad.

A görnyedtség vagy a beesett vállak alacsony önbecsülést tükröznek, amit nem fogsz tudni elrejteni az elegáns viselet mögé. Ha úgy érzed, szükséges, akkor gyakorold a testtartást, a sétát, és kérdezz meg másokat arról, mit üzen a kisugárzásod.

Hidd el, egy kis felkészüléssel és odafigyeléssel a részletekre, sokkal felkészültebbnek érezheted magad a nagy napon.


***

Barabás Márta

a Wannabee Kollekció megálmodója

vissza a divatbloghoz
A divat anyagai - hasznos tudnivalók egyszerűen és érthetően

A divat anyagai - hasznos tudnivalók egyszerűen és érthetően

A divat és ruházat világában az anyagok sokszínűsége és tulajdonságai meghatározzák a viselés kényelmét és stílusát. Mindannyian találkozunk különböző textíliákkal, de mi is rejlik ezek mögött? Ebben a cikkben egyértelműen és közérthetően bemutatjuk a divatipar legfontosabb alapanyagait.

Tovább
Teltkarcsú ruhák őszi programokhoz

Teltkarcsú ruhák őszi programokhoz

Az ősz is számtalan élményt nyújt, amelyet a megjelenésünkkel is emelni tudunk. A színes őszi programok, és az évszak idilli hangulata ihlette a Wannabee plus size divat izgalmas, őszi kollekcióját a szezon legnagyobb trendszíneire építve.

Tovább
Ismerd meg a Wannabee plus size kollekció 3 modelljét!

Ismerd meg a Wannabee plus size kollekció 3 modelljét!

Üdvözlünk az egyedi, nőies plus size divat és az önbizalom világában. Bemutatjuk nektek a stílusos és szuper feminin Wannabee plus size kollekció modelljeit, akik a magabiztos nőiesség kifejezői. Ebben a különleges bemutatóban elhozzuk nektek a divat sokszínűségét és az inspiráló történeteket, amelyek mögöttük rejlenek. Modelljeinken keresztül bemutatjuk, hogy az önbizalom, minden plus size nő számára elérhető.

Tovább
Őszi divat színtrend 2023

Őszi divat színtrend 2023

Ha szeretnéd követni a divatot, és szeretnéd tudni, hogy milyen divatszínek vannak 2023 őszén, illetve a téli szezonban, a legjobb helyen jársz. Ebben a cikkben ugyanis bemutatjuk a világ legnagyobb divatházainak, a világ legnevesebb divatbemutatóin és divat hetein debütált őszi színtrendet. Természetesen a 2023-as őszi színtrend visszaköszön a Wannabee plus size divatban is, és az új őszi szezonban ezekkel a trendszínekkel terveztük mi is izgalmas kollekciónkat.

Tovább
Molett szépségideálok mutatják meg a nők sokszínűségét

Molett szépségideálok mutatják meg a nők sokszínűségét

A molett szépségideálok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a divatvilágban. Miért jó hír ez a nőknek a 21. században? Azért, mert mindenhonnan a tökéletes testtel kapcsolatos sztereotípiák és elvárások ömlenek ránk. Miközben a szépség nagyon sokféle. És éppen ettől izgalmas, hogy nincs standard szépség - ha kinézünk a szűk korlátok mögül, akkor látjuk - hogy a szépség többféle...

Tovább
Wannabee logo

ÚJDONSÁGOK

megnézem
Wannabee logo

MÁRKAÜZLETÜNK

megnézem
Wannabee logo

KEDVEZMÉNYES

megnézem