Az önelfogadás útja: megerősítés, nem feladás!
Betöltés...
Az önelfogadás útja: megerősítés, nem feladás!

Az önelfogadás útja: megerősítés, nem feladás!

Az önelfogadás a mid-size és plus size nők számára sokszor félreértett fogalom. Sokan úgy gondoljuk, hogy az önelfogadás megalkuvást és saját maguk feladását jelenti. Az igazság azonban éppen az ellenkezője: az önelfogadás nem a beletörődést, hanem az önmagunk iránti szeretetet és megerősítést jelenti. Ez az alapja az önszeretetnek és annak is, hogy tudatosan cselekedjünk és a legjobb verziói legyünk önmagunknak minden adott helyzetben. Mert van lehetőséged neked is ragyogni nőként akkor is ha például a menopauza miatt a hormonháztartásod felborult, akkor is ha szülés utáni súlytöbbleted van. Minden élethelyzetben van lehetőséged arra, hogy a legjobb verziója tudj lenni önmagadnak, és meg tudd élni a nőiességed felemelő érzését.


A társadalom és a social média hatásai


A közösségi média és a társadalom által sugallt ideális testkép rendkívül káros hatással lehet önértékelésünkre. Tudjuk, nem mondtunk ezzel semmi újat, hiszen számos tanulmány született már ebben a kérdésben, amely felhívja a figyelmet social média testképet romboló hatásaira. Ugyanakkor nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen még mindig, mintha el sem hinné sok nő, hogy ezzel találkozik nap, mint nap.


A mindennapokban számos tökéletesnek tűnő képpel szembesülünk, melyek elérhetetlen ideálokat állítanak elénk. Te is voltál már úgy, hogy sóhajtva néztél rá egy tökéletesnek tűnő női sziluettre, tökéletesen boldog és sikeres életet tükröző influenszerre, és közben rosszul érezted magad, hogy te nem olyan vagy, neked nem olyan életed van? Volt már ilyen veled is?


Ezek a képek gyakran manipuláltak, és nem tükrözik a valóságot, mégis mérceként szolgálnak sokak számára. De hogyan lehet mérce egy manipulált kép, vagy egy manipulált élet? Hiszen nemcsak fotók esnek áldozatul a végtelen retus áldozatául, de a tökéletes boldogságot tükröző életstílus is. Utazások, boldog párkapcsolati vagy családi idill, felhőtlen mosoly az arcokon, amelyek a kirakatai egy olyan életnek, amely mögött ugyanúgy ott vannak a fájdalmak, a nehézségek, a szomorú pillanatok, megküzdések, csak épp nem mutatják. 


A tökéletesség eszményképének a hajszolása arra késztet sok nőt, hogy vagy teljesen elhanyagolják önmagukat vagy túlzásba viszik a külsőségekkel való foglalkozást, ami végső soron szintén az önbecsülés csorbulásához és akár depresszióhoz is vezethet. 


Miben nyilvánul meg, az önelfogadás hiánya? Mid-size és plus size nők esetében gyakran látni, hogy oversize ruhákba burkolják magukat, vagy elhanyagolják a bőrük ápolását. Gyakran mindkettő. Mindezek mellett gyakran szükségtelen áldozatokat hoznak, mint például a saját magukra fordított idő megvonása, akár kikapcsolódásról, feltöltődésről van szó, akár bármilyen énidőről.  Az önelfogadás jelentése


Az önelfogadás nem azt jelenti, hogy beletörődünk valamibe, ami nem tetszik nekük. Az önelfogadás nem beletörődést jelent, és nem azt jelenti, hogy feladjuk magunkat. Az önelfogadás azt jelenti, hogy megtanuljuk szeretni önmagunkat olyannak, amilyenek vagyunk, miközben törekszünk arra, hogy a legjobb verziói legyünk önmagunknak az adott helyzetben. 


Az önelfogadás egy olyan alap, amelyre az önszeretet épül, és amely lehetővé teszi, hogy a saját ritmusunkban és szükségleteinknek megfelelően fejlődjünk. Itt a hangsúly pedig azon van, hogy nem másokat másolva, másokra hasonlítani akarva, nem mások legjobb verzióit figyelve, hanem ÖNMAGUNK legjobb veriójává válva kívül-belül. A megfelelő egyensúly


Az egészséges önelfogadás arról szól, hogy reálisan látjuk önmagunkat és elfogadjuk azokat a tényezőket, amelyek hatással vannak ránk, például a hormonális változásokat, a változó kort vagy épp a szülés utáni természetes változásokat. Nem engedjük, hogy ezek a tényezők teljesen meghatározzák, kik vagyunk, hanem ezek figyelembevételével hozzuk ki magunkból a legtöbbet kívül-belül. Ez a szeretet kifejezése önmagunk iránt, amely tudatos cselekvésre ösztönöz.

Ez az elfogadásból született önszeretet vezet oda, hogy ápoljuk a testünket, gondoskodunk a lelki egészségünkről, és boldogabbak leszünk a bőrünkben, függetlenül attól, hogy mid-size vagy plus size méretet viselünk.


Az életünk megfelelő egyensúlyának megtalálása azt jelenti, hogy nem a közösségi média által elénk állított ideálokat hajszoljuk, hanem saját adottságainkra és erősségeinkre összpontosítunk. Az igazi szépség és nőiesség akkor ragyog fel, amikor nem mások, hanem saját magunk legjobb verziói próbálunk lenni. Ez az önelfogadás és önszeretet alapja, amely nélkülözhetetlen a belső és külső ragyogáshoz.5+1 lépés az önelfogadás felé


1.) Pozitív szavak önmagadról önmagadnak

Figyelj oda, hogyan beszélsz magadról. Kerüld a negatív megjegyzéseket, és helyettesítsd őket pozitív, megerősítő gondolatokkal.


2.) Reális célok

Tűzz ki elérhető, reális célokat a tested és lelki egészséged fejlesztése érdekében. Ne hagyd, hogy a közösségi média irreális elvárásai befolyásoljanak.


3.) Öngondoskodás és énidő

Fordíts időt a testápolásra, öltözködésre és a lelki egészségre. Ha a bőröd szépségéről és egészségéről van szó, ajánljuk figyelmedbe a Schüssler Natúrkozmetikumokat. Egy kis öngondoskodási rituálé, mint például egy jó fürdő vagy bőrápolási rutin, csodákat tehet.


Figyelj oda arra is, hogy a testalkattípusodnak megfelelő szabásvonalú ruhadarabokat válassz, amelyek a sziluetted előnyös tulajdonságait hangsúlyozzák, és nem eltakarják azt. Ne feledd a szabásvonalaknak, mintáknak és színeknek is óriási szerepe van! Hol találsz stílusos, divatos, és a testalkattípusodnak megfelelő szabásvonalakat? A Wannabee kollekció mid-size és plus size webshop magyar márkaként egyedi kollekcióval vár, és a testalkat típusod meghatározásában is segítséget kapsz a "Testalkatok" menüpont alatt.


Adj magadnak minden héten énidőt, és csináld azt, amit igazán szeretnél, amire szívből vágysz, ami energiával tölt fel, vagy épp pihentet.


4.) Környezeted szűrése

Korlátozd a közösségi médián töltött időt, és kövess olyan embereket, akik inspirálnak és valóságosak. Töröld azokat, akik miatt rosszul érzed magad. Természetesen a környezetetd szűrésébe nemcsak az online tér tartozik bele. Még ha nehéz is, szűrd a téged nem támogató, negatív embereket is. Ne kapcsolódj azokhoz, akik nem emelnek téged (hanem épp ellenkezőleg).


5.) Támogató közösség

Keress olyan közösséget, amely támogat és erősít. Oszd meg tapasztalataidat, és merj segítséget kérni, ha szükséged van rá. Ha nem ismersz ilyen közösséget, akkor van egy ajánlásunk a számodra, a Wannabee Plus Size Stílus Klub zárt csoport a Facebookon. :)5+1 Ünnepeld a sikereidet

Ismerd el és ünnepeld a kisebb sikereket is. Legyen szó egy jól sikerült edzésről, egy egészséges étkezésről vagy egy jó nap végi pozitív érzésről.


Az önelfogadás tehát nem egyenlő azzal, hogy feladjuk magunkat, hanem az első lépés a saját magunk megerősítése felé. A legjobb verziója lenni önmagunknak azt jelenti, hogy szeretjük és ápoljuk magunkat, elfogadjuk az életünk helyzetét, és a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle, ami a lehetőségekben áll.


Minden nő képes arra, hogy ragyogjon, ez ott van benned, és rajtad áll!

ENGEDD MEG MAGADNAK A RAGYOGÁST!


***

Barabás Márta

a Wannabee Kollekció megálmodója

vissza a divatbloghoz
Önbizalom mid-size és plus size nőként

Önbizalom mid-size és plus size nőként

Az érzés, hogy „nem vagyok elég jó” gyakran gyökerezik a negatív belső párbeszédben, mid-size és plus size nőknél sokszor a társadalmi elvárásokban, és a másokhoz való állandó hasonlítgatásban. Az ilyen érzések nemcsak az önbizalmat, hanem az általános jólétet is befiolyásolja, korlátozva azt, hogy boldog és kiegyensúlyozott életet éljünk. De hogyan alakíthatjuk ki az önbizalmunkat, és mit tehetünk azért, hogy abbahagyjuk a másokkal való állandó összehasonlítást? Ebben a cikkben mélyebben belemerülünk ezekbe a kérdésekbe, és útmutatót is hoztunk segítségül az önbizalom erősítésére.

Tovább
Az önszeretet művészete mid-size és plus size nőként: Út a boldogabb élethez

Az önszeretet művészete mid-size és plus size nőként: Út a boldogabb élethez

Az önszeretet fogalma az utóbbi években sokkal nagyobb figyelmet kapott, különösen a mentális egészséggel és a testképpel kapcsolatban. Mid-size és plus size nőként az önszeretet gyakorlása különösen fontos, mivel a társadalom szépségideáljai és a közösségi média nyomása gyakran elnyomó hatással lehetnek. Ebben a cikkben felfedezzük, miért elengedhetetlen az önszeretet, hogyan kapcsolódik a jobb önbecsüléshez, és miként segíthet a boldogabb élet elérésében.

Tovább
Az önelfogadás egy master coach tapasztalatai alapján

Az önelfogadás egy master coach tapasztalatai alapján

A Wannabee Kollekció és a Schüssler Natúrkozmetikumok közös kampánya, az „Engedd meg magadnak a ragyogást!” kapcsán az önelfogadás témájában készítettünk egy interjút Dr. Gulácsi Bernadettel. Ebben az interjúban számos olyan dolog megvilágításra került, ami minden mid-size és plus size nőnek segítséget jelenthet a nőiességének a megélésében az önelfogadáson keresztül.

Tovább
Divat, stílus és önértékelés - A nőiesség ragyogása a tökéletesség illúzója néllkül

Divat, stílus és önértékelés - A nőiesség ragyogása a tökéletesség illúzója néllkül

Az, amit viselünk - akár tudatában vagyunk, akár nem - kifejezi azt is, amit gondolunk saját magunkról. A ruhák nem csupán külső megjelenésünket formálják, hanem belső énünket is tükrözik. Mi több, ez fordítva is működik! Amikor belül kevésbé érezzük magunkat jól a bőrünkben, kevésbé vagyunk magabiztosak, egy csinos, egyéniségünket pozitívan kifejező, és alkatunkat előnyöesen befolyásoló ruhadarab hatással tud lenni az énképünkre is. Következésképpen a megfelelően kiválasztott ruhadarabok nemcsak a külső megjelenésünket emelik, hanem pozitív hatással vannak a belső énképünkre is.

Tovább
Lenyűgöző divatélmény: azték mintás egyedi Wannabee kollekció

Lenyűgöző divatélmény: azték mintás egyedi Wannabee kollekció

A divat nemcsak ruhadarabokat jelent, hanem egy életérzést is, amely kreativitással, szabadsággal és kalandokkal van tele. Fedezd fel cikkünkben, hogyan varázsolhatják az egyedi színek és minták az öltözködést egy igazi izgalmas és lenyűgöző utazássá!

Tovább
Wannabee logo

ÚJDONSÁGOK

megnézem
Wannabee logo

MÁRKAÜZLETÜNK

megnézem
Wannabee logo

KEDVEZMÉNYES

megnézem