A klasszikus elegancia stílusjegyei
Betöltés...
A klasszikus elegancia stílusjegyei

A klasszikus elegancia stílusjegyei

Neked mi jut eszedbe Audrey Hepburnről, Kate Middletonról és Jackie Kennedyről, az Egyesült Államok korábbi first lady-jéről? Nekünk a tartás, a nőiesség, a magabiztosság és a kifinomultság. Pontosan ezekkel a szavakkal jellemezhetjük a klasszikus elegancia stílust. Nem véletlen, hiszen ők is ennek a képviselői, híres ikonjai. Megmutatták, hogy egy stílushoz öltözni nemcsak annyit jelent, hogy magunkra kapjuk az adott ruhadarabokat. Az öltözködés a személyiségünk kifejeződése, vagy pont fordítva: az öltözködésünkkel újfajta tulajdonságokkal „ruházhatjuk fel” magunkat. Mit jelent a klasszikus elegancia? Milyen ruhák tartoznak a klasszikusan elegáns darabok közé? Nézzük meg!

A klasszikus elegancia stílusjegyei

Letisztultság, stílusosan nőies sziluett, színek harmóniája, részletek összhangja és kiváló minőség jellemzi a klasszikus eleganciát. A klasszikusan elegáns ruhák a nőies sziluettet hangsúlyozzák, ezért sok esetben a test vonalát követik, azonban nem túl szűkek és nem is túl bővek. Ugyanakkor kalsszikusan elegáns ruhák szabásvonalára jellemző a részletek összhangja is. Ez azt jelenti, hogy például egy test vonalát követő felsőrészhez tartozhat egy loknis, bő szoknya is. A lényeg a részletek harmóniája, amely a feminin lágyságot, és a magabiztos nőiességet egyszerre hangsúlyozza.

A különböző darabok többnyire azonos színűek, ha különbözőek, akkor pedig abszolút színharmóniában vannak egymással. Többnyire nincs rajtuk nyomat, de vannak kivételek, amelyek klasszikus mintáknak tekinthetőek, mint például a pöttyös, a tyúkláb, vagy a virág minta is szóba jöhetnek az elegáns stílus keretein belül.

Természetesen hordhatsz más mintás felsőket is, viszont ebben az esetben, más mintás ruhadarabot már ne vegyél fel az öltözékedhez– abban az esetben, ha tartani akarod magad a klasszikusan elegáns stílusjegyekhez.

Fontos továbbá, hogy maximum három eltérő színt viselj egy alkalommal. Ugyanannak a színnek a különböző árnyalatai jól passzolnak egymáshoz, ugyanakkor vannak klasszikus kombinációk is, mint a fekete és a fehér, a fehér és a bézs, illetve a fekete és a camel. 

Élénk színeket is bátran választhatsz (kivéve a túl harsány és neon színek), azonban ha élénk színeket választasz, akkor ne viselj két eltérő színnél többet, és természetesen - talán mondanunk sem kell - a két színnek harmonizálnia kell egymással.

A monokróm megjelenés szintén elegáns, mégis könnyed, és talán sosem megy ki a divatból.

A monokróm színek minden színnél jól működnek, legyen szó az élénk vagy a pasztell színekről, vagy akár a semleges színekről.

A teljes megjelenés számít

Többről van szó, mint a megfelelő ruha kiválasztása. Fontos, hogy tudj szettben és megjelenésben gondolkodni, aminek fontos része az ékszer és a smink is. Az előbbi esetében aranyszabály, hogy kifinomult ékszerek a legelegánsabbak és mindenhez jól illenek. És még valami: ne keverd őket! Ha arany gyűrűt szeretnél felvenni, akkor arany nyaklánc, karkötő és fülbevaló dukál mellé. 

A természetes smink és hajszín az ideális ehhez a megjelenéshez. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy festett hajszínnel nem lehetsz klasszikusan elegáns. Itt a lényeg az, hogy ha festett is a hajszíned, az ne legyen harsány, vagyis a lehető legközelebb álljon a természetes hajszínhez, amelynek tónusa harmonizál a bőrtípusodhoz. 

A klasszikusan elegáns stílusnál a smink tekintetében alapszabály, hogy visszafogott legyen. Minél természetesebb hatása van annál jobb.

A cipő és tásak választás szintén egy fontos szempont. A klassziusan elegáns stílus megköveteli a magassrakú cipőt, azonban arra ügyelj, hogy ne legyen a sarok magassága 7cm-nél (maximum 8-cm-nél) magasabb.  

A cipődnek vagy a ruhád színéhez, vagy a táskád színéhez, vagy valamely más kiegészítőd színéhez (például kendő, öv stb.) kell passzolnia. Tehát az outfitted bármelyik részéhez igazíthatod színben, a lényeg, hogy ne egy olyan szín legyen, amely az outfittedben nem szerepel. 

Stlíusos megjelenés, amely túlmutat az outfiten. Ha klasszikus eleganciáról beszélünk, a stílusos megjelenés nemcsak az outfitedre vonatkozik, hanem többek között a testtartásodra, a mozdulataidra, a kifinomultságra, vagyis a nonverbális kommunikációra, és természetesen a viselkedésedre is, amelybe a verbális kommunikáció is beletartozik. Vagyis az, ahogyan "viseled magad" Nőként.

A kevesebb néha több

A különböző öltözködési stílusoknak más-más jellemzői vannak. A klasszikus elegancia stílusjegyei között ott a kifinomultság. Ahogy a mondás tartja: a kevesebb néha több. 

Engedd meg, hogy megosszuk veled Coco Chanel egyik ikonikus idézetét, aki szintén a klasszikus elegancia ikonja volt.

"Mielőtt elhagyod a házat, nézz tükörbe, és tüntess el egy kiegészítőt.”

Ezt javasoljuk mi is neked. A klasszikus stílus esetében a kulcsszavak minden esetben: kifinomultság, letisztultság, és stílusosan feminin megjelenés.

A klasszikusan elegáns nő

A klasszikusan elegáns nőnek fontos az érték. Számára a ruhavásárlás egy befektetés

A ruhákat nemcsak magára veszi, hanem tudja is viselni. Csupa nőiesség, önbizalmat áraszt, nem érzi szükségét annak, hogy kirívó megjelenéssel hívja fel magára a figyelmet. A kifinomultság az ő fegyvere.

Nem mellesleg: pontosan tudja, hogy az öltözködés önmaga kifejezése, egyfajta kommunikációs eszköz, amely sokat elárul róla. Ezért odafigyel arra, hogy az öltözködésén keresztül mit üzen a világnak. Tudja, hogy az első benyomás mennyire fontos. Mindezek mellett a belső világa harmóniában van a stílusos öltözködésével, amely a belső pozitív értékeinek a megnyilvánulásában, valamint a kisugárzásában is megmutatkozik. 

A klasszikus stílus főbb jelemzői

  • Színek harmóniája, részletek összhangja

• Maximum 3 szín / outfit

• Minták esetén klasszikusan elegáns minták (például, pöttyök, virágminták stb.)

• Nőies sziluett a szabásvonalban

• Kiváló minőségű ruha

• Kifinomultság

• Ápoltság (haj, körmök stb.) és természetes hatást keltő smink

Milyen ruhák tartoznak a klasszikusan elegáns darabok közé?

Összeszedtünk néhány olyan alapdarabot, amely nem hiányozhat egy klasszikusan elegáns stílusú nő gardróbjából. Amennyiben épp most szeretnéd feltölteni a gardróbodat ezen stílus alapján, javasoljuk, hogy kezdd ezekkel!

Felsőrészek a klasszikus elegancia stílusjegyei nyomán

A blúz a klasszikusan elegáns Nő gardróbjának egyik alapdarabja. Minden outfithez jól párosítható, legyen az szoknya, egy elegáns nadrág. A legtöbb alkalommal viselhető, legyen szó egy munkában eltöltött napról, egy délutáni kávéról, egy üzleti reggeliről vagy épp egy esti koktélozásról. 

Érdemes semleges színben gondolkodnod, ha a könnyű kombinálhatóság a célod. Semleges színek mint a fehér, a fekete vagy a sötétkék. Ugyanis ezek a színek „rugalmas” árnyalatoknak számítanak, vagyis nagyon könnyen kombinálhatóak más színekkel.

A Wannabee plus size divat kínálatában gyönyörű blúzokat találsz a klasszikus elegancia stílusában is, a semleges színektől a csodás, stílusosan élénk színekig.  

klasszikus elegancia, elegáns blúzok, molett divat

Blézer, az időtlen klasszikus eleganica

Ódákat lehetne zengeni a blézerről! De tényleg. Majdnem úgy imádjuk, mint az ikonikus kis fekete ruhát (erről kicsit később lesz szó). Bármikor kisegít minket, és bizony téged is ki fog. Szó szerint. Legyen szó egy üzleti találkozóról, egy meetingről, egy munkanapról vagy egy randiról a hétvégén.

Még nincs meg a tökéletes alapdarab? Nézz be a Wannabee plus size divat blézer kollekciójába ahol nemcsak blézereket, de bolerókat is találsz! Válaszd ki a neked tetsző színt és fazont! 

Kalsszikusan elegáns szoknyák a molett divatban

Egyetlen nő ruhásszekrényéből sem hiányozhatnak a szoknyák. Ha klasszikus eleganciáról van szó, akkor a ceruza szoknya az, amely az időtlen és kifinomult eleganciáról szól.

Párosítsd egy csinos blúzzal és egy magassarkúval. 

Tévhit az, hogy a ceruza szoknya a molett hölgyeken nem áll jól. Épp ellenkezőleg! A ceruza szoknya a tökéletes plus size alapdarab a klasszikus eleganciában. Minden molett hölgynek jól áll! Párosítsd egy lazább, stílusos blúzzal, és csodás lesz a megjelenésed!

molett divat, ceruza szoknya, kalsszikus elegancia

A klasszikus elegancia non plus ultrája a kis fekete ruha

Coco Chanel kincset érő divattanácsa mellett most Karl Lagerfeld szavait idézzük:

„Senki sem alulöltözött vagy túlöltözött egy kis fekete ruhában.”

A kis fekete ruha is egy olyan darab, ami minden Nő ruhatárában ott kell, hogy legyen. Eleganciája és sokoldalúsága miatt bármilyen alkalomra tökéletes. Vegyél csak példát Audrey Hepburnről, aki ízig-vérig nőként viselte a saját kis fekete ruháját.

Egy kalap, egy napszemüveg, egy fekete cipő – na meg persze a felkontyolt haj –, és máris úgy nézel ki, mintha egy filmből léptél volna elő. A kis fekete ruha csodája, hogy ezek nélkül a kiegészítők nélkül titokzatossá és lenyűgözővé teszi a megjelenésed, mint egy igazi díva.

Klasszikus elegancia - plus size alkalmi ruhák

A kis fekete ruha! Bizony, előkerülhet ismét a szekrényből. Szinte bármilyen eseményre kiváló választás. Érdemes színes (leginkább piros vagy akár pink) kiegészítőkkel párosítanod (cipő, táska) 

De persze bármilyen klasszikus elegancia stílusjegyeit viselő ruhát felvehetsz helyette. Amire még szükséged lesz: magassarkú cipő, elegáns retikül vagy borítéktáska (alkalomtól függően), valamint letisztult stílusú ékeszerek, természetességet tükröző smink. Kifinomult és elegáns! Ha pedig hűvös az este, kapd elő a blézert.

Klasszikus elegancia a munkában

A klasszikus elegancia híve vagy, de nem tudod, mit vegyél fel ebben a stílusban a munkába?  

A klasszikus eleganciának a stílusjegyeit ha alapul veszed, akkor nem lőhetsz mellé a választásban. Arra is ügyelj azonban, hogy a klasszikus eleganciát képviselő nő nem mutogatja a combjait. Vagyis: a választott ruha minimum a térdedig érjen (figyelembe véve azt is, hogy amikor leülsz, a ruhád feljebb fog csúszni, és akkor se legyen rövidebb, mint térd felett 5 cm.)

Más öltözködési stílusok esetén más szabályokat kell figyelembe venned. A klasszikus eleganciára jellemző visszafogottság miatt viszont – és persze az üzleti etikettet figyelembe véve – sem lehet túl rövid a ruhád.

molett divat, klasszikus elegancia, plus size ruhák

Mit jelent a klasszikus elegancia?

Mostanra már tudod, hogy nemcsak a jól megválasztott outfitet. Az alapszabályok betartásán túl, ami a színekre, a mintákra, a szabásokra és az alapdarabokra vonatkozik, a kisugárzás is elengedhetetlen része a megjelenésnek.

Feltehetsz egy fekete kalapot és az időtlen piros rúzst, ám ezeket viselni is tudni kell. Így amikor az öltözékedet válogatod össze, tegyél mellé egy kis önbizalmat, kifinomultságot, és nőies határozottságot.

Így lesz teljes a klasszikusan elegáns stílus.


***

Barabás Márta

a Wannabee Kollekció megálmodója

vissza a divatbloghoz
Önbizalom mid-size és plus size nőként

Önbizalom mid-size és plus size nőként

Az érzés, hogy „nem vagyok elég jó” gyakran gyökerezik a negatív belső párbeszédben, mid-size és plus size nőknél sokszor a társadalmi elvárásokban, és a másokhoz való állandó hasonlítgatásban. Az ilyen érzések nemcsak az önbizalmat, hanem az általános jólétet is befiolyásolja, korlátozva azt, hogy boldog és kiegyensúlyozott életet éljünk. De hogyan alakíthatjuk ki az önbizalmunkat, és mit tehetünk azért, hogy abbahagyjuk a másokkal való állandó összehasonlítást? Ebben a cikkben mélyebben belemerülünk ezekbe a kérdésekbe, és útmutatót is hoztunk segítségül az önbizalom erősítésére.

Tovább
Az önszeretet művészete mid-size és plus size nőként: Út a boldogabb élethez

Az önszeretet művészete mid-size és plus size nőként: Út a boldogabb élethez

Az önszeretet fogalma az utóbbi években sokkal nagyobb figyelmet kapott, különösen a mentális egészséggel és a testképpel kapcsolatban. Mid-size és plus size nőként az önszeretet gyakorlása különösen fontos, mivel a társadalom szépségideáljai és a közösségi média nyomása gyakran elnyomó hatással lehetnek. Ebben a cikkben felfedezzük, miért elengedhetetlen az önszeretet, hogyan kapcsolódik a jobb önbecsüléshez, és miként segíthet a boldogabb élet elérésében.

Tovább
Az önelfogadás egy master coach tapasztalatai alapján

Az önelfogadás egy master coach tapasztalatai alapján

A Wannabee Kollekció és a Schüssler Natúrkozmetikumok közös kampánya, az „Engedd meg magadnak a ragyogást!” kapcsán az önelfogadás témájában készítettünk egy interjút Dr. Gulácsi Bernadettel. Ebben az interjúban számos olyan dolog megvilágításra került, ami minden mid-size és plus size nőnek segítséget jelenthet a nőiességének a megélésében az önelfogadáson keresztül.

Tovább
Az önelfogadás útja: megerősítés, nem feladás!

Az önelfogadás útja: megerősítés, nem feladás!

Az önelfogadás a mid-size és plus size nők számára sokszor félreértett fogalom. Sokan úgy gondolják, hogy az önelfogadás megalkuvást és saját maguk feladását jelenti. De mit is jelent valójában az önelfogadás? Olvasd el blogcikkünket, amelyben nemcsak erre a kérdésre adunk valaszt, de 5+1 tippet is hoztunk, hogy mit tehetsz érte.

Tovább
Divat, stílus és önértékelés - A nőiesség ragyogása a tökéletesség illúzója néllkül

Divat, stílus és önértékelés - A nőiesség ragyogása a tökéletesség illúzója néllkül

Az, amit viselünk - akár tudatában vagyunk, akár nem - kifejezi azt is, amit gondolunk saját magunkról. A ruhák nem csupán külső megjelenésünket formálják, hanem belső énünket is tükrözik. Mi több, ez fordítva is működik! Amikor belül kevésbé érezzük magunkat jól a bőrünkben, kevésbé vagyunk magabiztosak, egy csinos, egyéniségünket pozitívan kifejező, és alkatunkat előnyöesen befolyásoló ruhadarab hatással tud lenni az énképünkre is. Következésképpen a megfelelően kiválasztott ruhadarabok nemcsak a külső megjelenésünket emelik, hanem pozitív hatással vannak a belső énképünkre is.

Tovább
Wannabee logo

ÚJDONSÁGOK

megnézem
Wannabee logo

MÁRKAÜZLETÜNK

megnézem
Wannabee logo

KEDVEZMÉNYES

megnézem