A divat anyagai - hasznos tudnivalók egyszerűen és érthetően
Betöltés...
A divat anyagai - hasznos tudnivalók egyszerűen és érthetően

A divat anyagai - hasznos tudnivalók egyszerűen és érthetően

A divat és ruházat világában az anyagok sokszínűsége és tulajdonságai meghatározzák a viselés kényelmét és stílusát. Mindannyian találkozunk különböző textíliákkal, de mi is rejlik ezek mögött? Ebben a cikkben egyértelműen és közérthetően bemutatjuk a divatipar legfontosabb alapanyagait, valamint azt is, hogy az adott alapanyagból készült ruhák milyen kezelést igényelnek a ruhavásárlás után.

Szálak: a divatban az alapanyagok építőkövei


A legkisebb textilipari egységek a szálak. Ezek lehetnek természetes, növényi, állati eredetűek vagy szintetikus (vegyi) szálak.

A regenerált szálak, mint a viszkóz és az acetát, azonban valahol a kettő között helyezkednek el. Előállításuk során kiindulási alapanyagként természetes, többnyire cellulóz alapú anyagokat (esetleg újrahasznosított cellulózt) használnak. Ezeket művi úton szálakká alakítják, amelyeket igényeink szerint formálhatunk, hogy megfeleljenek a kívánt funkcióknak és felületnek. Tehát lehet belőlük blézer, blúz, vagy akár alsóruha is, attól függően, hogy milyen technológiával dolgozzák fel őket.

Természetes szálak: növényi eredetű anyagok


A növényi szálak alapvetően cellulóz alapúak, de különböző növények különböző részeit hasznosítják.


Érdekesség: tudtad, hogy a cellulóz a világon a leggyakrabban előforduló szerves anyag? Rengeteg helyen használják, a ruhaiparon kívül a bútorgyártásban is többek között, de még rengeteg felhasználási területe van. De térjünk vissza a divatban használt alapanyagokhoz.


Tehát, a növényi eredetű anyagok úgy készülnek, hogy a növények különbözői részeit hasznosítják. Például a pamut anyag a gyapotnövény terméséből, míg a len anyag a kender, juta és rami növények szárából készül.


Gyümölcsrostok is léteznek, mint például a kókusz, amelynek felületén lévő rostszálakat dolgozzák fel, és különösen kopásállóak.


A világszerte a legtöbb termelés pamutból készül, ugyanakkor a minőségük teljesen változó.


Egyiptom és az Egyesült Államok vezetik a termelést, de a minőség nagymértékben függ attól, hogy milyen fajtát termesztenek, hogyan gondozzák a növényeket, hogyan szüretelik és tisztítják meg a szálakat, valamint milyen technológiát (kézi vagy gépi) alkalmaznak a szálak festéséhez.

Biopamut / organikus pamut - megoldás az érzékeny bőrre a divatban


A 100% biopamut tanúsítottan környezetbarát és bőrbarát alapanyag, nem tartalmaz vegyszereket. Hipoallergén, ezért érzékeny bőrűek számára is biztonságos. Az alapanyag tartós, hosszú ideig használható, ugyanakkor teljesen lebomlik.


Honnan tudhatod, hogy valóban biopamut? Az exkluzív kollekciókban és kampányokban való használatához megfelelő tanúsítványokkal kell rendelkeznie.


A biopamut ára elég borsos, és az emelkedett ára miatt általában csak nagyobb hálózatokban limitált szériáknál használják, valamint a high fashion márkák exkluzív kollekcióinál lehet felfedezni. Hiszen olyan drága a biopamut alapanyag, amelyet a legtöbb divatmárka nem engedhet meg magának, hiszen a vásárlóik nem tudnák megfizetni az ebből készült ruhadrabok árát.

A természetes szálakból készült ruhadarabok hátrányai


Ahogy mondani szokták, az éremnek két oldala van. Ez bizony nincs másként a divatban használt alapanyagoknál sem. A természetes szálak előnyei mellett van néhány hátránya is. Az egyik ilyen hátrány a gyűrődés. Sajnos a természetes szálak igencsak hajlamosak a gyűrődésre. Ami érthetően sokaknak frusztráló érzés, amikor a stílusos megjelenést rontja a gyűrött ruha látványa.


Van egy másik aspektusa is a viselését illetően. Bár nagyon kényelmesek, ugyanakkor nem formatartóak. Könnyen kinyúlnak. Hordás közben is.

Mindenki ismeri a frissen mosott farmernadrág esetét ugye? :) Ami reggel még szűk, de pár óra múlva kissé "kitérdesedve" illetve "kiülve" itt-ott lötyög az emberen... ugyanez például egy len kosztümről is elmondható.


Éppen ezért a Wannabee plus size kollekciónál szeretjük használni az elasztikus szálakkal átszőtt textíliákat, vagy kevert szálas anyagokat, amelyek megoldást jelentenek a gyűrődés és formatartás problémájára, és magas hozzáadott kényelmi értéket is adnak a ruhadarabot viselők számára.

Állati eredetű alapanyagok a divatban


A növényi nyersanyagok mellett a divatban igen jelentősek még az állati eredetű nyersanyagok is. Ilyenek a selyem, és a gyapjú.


A selymek leginkább az exkluzív alkalmi outfittekben találhatóak.


A gyapjú mind a hétköznapi, mind az alkalmi, sőt még az alsóruházatban is megtalálható. Az, hogy milyen ruhadarab készül belőle, az attól függ, hogy milyen finom az anyag, azaz milyen vékony vagy vastag fonalakat készítenek a gyapjúból.


A szövési és kötési technológiák fejlettségének hála, a gyapjú textíliáknak ezer arca van. "Noppos" télikabát szövetektől, az elasztikus szálakkal még kényelmesebbé tett blézereken, zakókon át a finom meleg, rugalmas kötött pulcsikig, a lehelet vékony alsóruháig szinte minden készülhet gyapjúból.

A gyapjú és a selyem alapanyagokbók készült ruhadarabok hátrányai


A sok előny mellett mi az érem másik oldala a gyapjú és selyem alapanyagoknál? Nem csigázzuk a kedélyeket, vágjunk gyorsan a közepébe: a tisztítás.


A gyapjú és a selyem különösen nehezen tisztítható, és indokolt is ezeket az anyagokat félteni, mert értékes textíliák. A belőlük készült ruhadarabok a különböző márkáknál igencsak drágák lehetnek, határ tulajdonképpen a csillagos ég... és persze - selyem esetében - a selyemhernyók száma, valamint az eperfák mennyisége (amely a selyemhernyók tápláléka). A gyapjú esetében a juhoknak biztosított legelő nagysága is szerepet játszik. Szóval rengeteg tényező befolyásolja ezeknek az állati eredetű alapanyagoknak az árát, amelyek alapvetően elég magasak.


Ezek a makacs tények, amelyek újabb indokai annak, hogy teret kaptak a szintetikus selyem, illetve gyapjú jellegű textíliák. A szintetikus selyem és gyapjú jellegű textíliák arra hivatottak, hogy küllemükben a természetes textíliák látványát lekövessék, ugyanakkor akár harmadáron elérhetőek legyenek, és könnyebb kezelési tulajdonságokkal is rendelkezzenek (mosás, szárítás, vasalhatóság).


Sajnos ez olykor a viselési tulajdonságok rovására történhet, azonban a Wannabee plus size kollekciónál igyekszünk olyan kompromisszumokat találni, amelyek áthidaló megoldást jelentenek. Mit értünk ez alatt? Az anyagok jellegében különleges, trendi, más márkák által is közkedvelt, tartós, ugyanakkor esztétikusan látványos anyagokkal dolgozunk, amelyek végül elérhető árakat, kényelmet és tartósságot eredményeznek egyben.

Szintetikus szálak használata a divatban


A szintetikus anyagok globális létrejöttét és népszerűségét több tényező is indokolta. A népesség növekedése, az ipari mérnöki gépek fejlődése, illetve az a tény, hogy sokszor olcsóbban előállíthatóak, mint a természetes alapanyagok.


Természetesen itt is két oldala van az éremnek, aminek a pozitív oldalán mindenképpen kiemelkedő, hogy ha ezeket a szintetikus szálakat keverve alkalmazzuk a természetes szálakkal, akkor viselet szempontjából jóval kedvezőbb tulajdonságokkal tudjuk felruházni a belőlük készült termékeket.

Az anyagok sokfélesége a divatban - hogyan válasszunk?

Az anyagválasztás során fontos megérteni az egyes textíliák tulajdonságait és előnyeit. A természetes növényi szálakból készült ruhadarabok kényelmesek ugyanakkor mosásnál könnyen veszíthetnek is színükből, és kevésbé formatartóak.


A szintetikus anyagok tartósak, jóval kedvezőbb az áruk, és könnyen kezelhetők, de néha hiányozhat belőlük az esztétikai vonzerő, illetve a környezetünkre is terhelőek. Előbbire megoldás a kevert szálas anyagok használata, amely magas esztétikai vonzerővel is rendelkezik.


Ami a környezetet illeti. ha a pamuthoz szükséges gyapot termesztését vesszük figyelembe, amelynek óriási vízigénye van, akkor az a helyzet, hogy bizony a gyapot termesztése is terhelő a környezetre egy más aspektusból nézve. Nevezetesen a vízfelhasználás tekintetében.


Tudtad, hogy például egy pamutpóló előállításához körülbelül 2.700 liter vízre van szükség? Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy a gyapotföldek öntözése édesvíz felhasználásán múlik, és a rossz vízgadálkodás itt abszolút jelen van.


A World Wildlife Fund (WWF) jelentése szerint a világon felhasznált víz körülbelül 70%-át mezőgazdasági célokra használják fel, amelyből úgy tűnik, hogy a gyapot igényli a legtöbb vizet. Ellenben más apektusból pedig a pamut és minden természetes szálakból készült anyag környeztbarát, hiszen képes lebomlani anélkül, hogy károsítaná a környezetet, ezzel szemben a szintetikus anyagok terhelést jelentenek a környezetünkre.


A környezeti szempontokon túl amit figyelembe kell venni az anyagválasztásnál, azok az anyag tulajdonságai. Az elasztikus szálakkal átszőtt textíliák és a kevert szálak kínálják a legjobb kompromisszumokat, és lehetővé teszik, hogy stílusos, tartós és kényelmes ruhákat hozzunk létre kedvezőbb ár mellett.


Az anyagok világa bőséges és változatos, és mindenki megtalálhatja a saját stílusához és igényeihez legjobban illőt. Érdemes felfedezni az egyes textíliák egyedi jellemzőit, hogy minden öltözködési döntésünkben összhangban legyen a kényelem a stílus, és minden olyan szempont, amely fontos a számunkra: a könnyebb kezelhetőségtől a formatartásig.

alapanyagok a divatban, Wannabee plus size kollekció

***

Barabás Márta

a Wannabee Kollekció megálmodója

vissza a divatbloghoz
Létezik karácsonyi divat?

Létezik karácsonyi divat?

Hogyan varázsoljuk ünnepivé az outfittünket? Létezik egyáltalán olyan, hogy karácsonyi divat? Miként ne görcsöljünk rá az öltözködésre az ünnepek alatt? Mit tanulhatunk a karácsonyi filmekből az ünnepekről? Ebben a cikkben többek között ezekre a kérdésekre is megtalálod a választ.

Tovább
Öltözködési tippek adventi időszakra

Öltözködési tippek adventi időszakra

Mit érdemes tudni az adventről? És miért fontosak az öltözködési tippek, ha az adventi vasárnapok szóba kerülnek? A Wannabee plus size divat magazin írásai mindig egy kicsit többet adnak a nőknek, mint ahogy elsőre, akár a címet olvasva tűnik.

Tovább
5+1 tipp a karácsonyra hangolódáshoz - nemcsak karácsonyi outfitek

5+1 tipp a karácsonyra hangolódáshoz - nemcsak karácsonyi outfitek

Nem mindegy, hogy csupán felszínesen, vagy épp átszellemülve tudunk jelen lenni a fa körül. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk neked 5+1 karácsonyra hangoló tippet, amelyek segíthetnek átszellemülni – még az év végi hajtás közepette is!

Tovább
Halloween ruha ötletek az ősz legizgalmasabb estéjére

Halloween ruha ötletek az ősz legizgalmasabb estéjére

Minden évszakhoz tartoznak hagyományok, amelyek megszínesítik az életünket, így az őszhöz is. Gondoljunk az Egyesült Államokban nagy népszerűségnek örvendő Hálaadásra, a különböző szüreti ünnepekre, az angolszász hagyományok Mihály-napjára, az itthon tartott Szent Márton-napra vagy a Halloweenre. Tudtad, hogy bár amerikai hagyománynak tekintik, a gyökerei valójában európaiak? Olvass tovább, és tudj meg még több érdekességet az ünnepről! Ne aggódj, lesznek Halloween ruha ötletek is, hiszen október 31-e nem telhet el egy igazán szórakoztató összejövetel nélkül.

Tovább
Őszi plus size kardigánok és kiskabátok - nőies, casual stílusban

Őszi plus size kardigánok és kiskabátok - nőies, casual stílusban

Egy borongós, frontokban gazdag napon az apró örömök közé nemcsak a pumpkinspice latte vagy a tökfaragás tartozik. Hanem az is, amikor úgy öltözöl fel, ami emeli a hangulatod. Mint például egy csinos őszi kabát vagy kardigán, amelyek bizony lehetnek izgalmas darabok is...

Tovább
Wannabee logo

ÚJDONSÁGOK

megnézem
Wannabee logo

MÁRKAÜZLETÜNK

megnézem
Wannabee logo

KEDVEZMÉNYES

megnézem