9+1 divatbaki, avagy mit ne vegyél fel stílusos nőként
Betöltés...
9+1 divatbaki, avagy mit ne vegyél fel stílusos nőként

9+1 divatbaki, avagy mit ne vegyél fel stílusos nőként

Csak az hibázik, aki próbálkozik, tartja a mondás. És bizony így van ez a teltkarcsú divat berkein belül is. A szárnyaidat próbálgatva belefuthatsz néhány divatbakiba, ami teljesen természetes. Semmi baj, hiszen így fogod igazán megtanulni, hogy mit ne vegyél fel stílusos nőként. Ezért mi azt valljuk, hogy az öltözködésben nincs kudarc, amennyiben fejlődsz a vakvágányok által.


Persze nemcsak a saját szárnypróbálgatásaidból tanulhatsz, hanem mások félrelépéseiből is. Biztosan te is láttál már olyan divatbakit, amiről azt gondoltad, hogy "na ez, ciki', miközben a szóban forgó hölgy magabiztosan mosolyogva viselte a szettet.


Teljesen rendben van, ha teltkarcsú nőként a látványos, flamboyant stílust kedveled, vagy a szexi fashionista stílussal szeretnéd kiemelni az egyéniséged, vagy bármi más stílusban szeretnéd ragyogtatni a nőiességed. Bátran vállald fel azt a Nőt, aki legbelül vagy, az önkifejezés fontos, ami az általad viselt ruhadarabokban is tükröződik. Csak az a lényeg, hogy tedd ezt stílusosan. Ebben a cikkben összeszedtünk neked olyan gyakori divatbakikat, amelyek rontják a stílusos nőiesség image képét. Tudd meg, hogy mire figyelj! Nincs más dolgod, mind tovább olvasni. Ó, és még néhány tévhitről is lerántjuk a leplet!


Kezdjük!

Divatbaki 1: Fehér outfithez fehér fehérnemű

Fehér felsőhöz fehér melltartó, és fehér nadrághoz fehér alsónemű. Logikusan végig gondolva elsőre ez tűnhet stílusos viseletnek, pláne ha a fehér egy kicsit áttetszőbb anyagból is van. Ha eddig te is így gondoltad, ne ostorozd magad ezért! Sok nő gondolja azt, hogy a fehér ruhadarabok alá fehér fehérneműt illik viselni. Miért tartozik a divatbakik közé? Mi ezzel a gond?


Ellentmondásnak tűnik, de bizony a fehér fehérnemű átlátszik a fehér ruhadarabok alatt. Figyeld meg legközelebb az utcán sétálva a nőtársaidat. Akárkin látsz fehér ruhadarabot, pláne aminek enyhén áttetsző anyaga van, ha alatta fehér fehérneműt viselnek, akkor bizony átlátszik a fehérnemű alatta. De még egy vastagabb len anyag alatt is észre lehet venni a fehér fehérneműt. Ugye, te is megfigyelted már?


Viszont… így jogosan merül fel a kérdés: fehér felsőhöz és fehér nadrághoz mi illik? Egy fehér szetthez milyen színű fehérnemű viselése biztosítja a stílusos megjelenést, ha nem a fehér?


A testszínű alsónemű és melltartó a legjobb választás.


A testszínű fehérnemű nem fog látványosan átsejleni az enyhén áttetsző, fehér anyagokon sem. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a fehérnemű nude színe minél közelebb álljon a bőröd színéhez. Szerencsére számtalan árnyalat közül választhatsz már a nude színekben is, az egészen világostól a sötétebb árnyalatokig,

Amire még érdemes figyelni, hogy letisztult, sima felülete legyen a fehérneműnek. Ne csipkés fehérneműt válassz egy fehér outfit alá. Még ha a nude szín szinte nem is sejlik át a fehér anyagon, de a csipkének a mintázata okozhat ilyen téren problémát.


Most már tudod, hogyan válassz fehér nadrághoz alsóneműt, és fehér felsőhöz melltartót, így már ettől a divatbakitól sem kell tartanod!


Divatbaki 2: Neon színek

Mit ne vegyél fel… soha? Neont! 


A látványos flamboyant stílus lehet nőies és stílusos a maga színes és mintás módján. Ugyanakkor ne feledd: a látványos, élénk színek nem egyenlők a neon színekkel. Ez két külön dolog. 


A neon alatt a világítóan erős és harsány színeket értjük. A divatban is így találod meg őket: neon zöld, neon narancssárga stb. Egy tengerparti nyaraláson még talán elmennek, de valójában egyáltalán nem stílusos viselet.


Bár a trendhullámok időnként magukkal sodorják ezeket az árnyalatokat, te stílusos nőként már tudod, hogy érdemes elkerülni őket.


Divatbaki 3: A zsákruha és a túl szűk ruha

A teltkarcsú divat szintén fontos alapszabálya a megfelelő szabásvonalú és méretű ruha kiválasztása. A teltkarcsú nők zsákruha és a túl szűk ruha választása is divatbakinak számítanak. Jellemzően mindkettőt azért választják, mert mindkettő kapcsán egy tévhit él bennük. A zsákruha, illetve az over size ruhák kapcsán az a tévhit, hogy a nagyobb méret előnyösen befolyásolja az alakot, mert eltakarja amit kell. Azonban ez tévhit, és pont az ellenkező hatást érik vele, azaz az oversize ruha még nagyobbnak mutatja a test sziluettjét.


Ugyanez a helyzet a túl szűk ruha választással is. Nem a testvonalat követő ruhákra gondolunk itt, hanem arra, amikor kisebb méretet választ valaki, mert az a tévhit él benne, hogy a kisebb ruha kisebbnek fogja mutatni a sziluettet. Ez azonban távolról sincs így. A túl szűk ruha optikailag nagyobbnak fogja mutatni a test körvonalát


Vagyis sem a túl szűk, vagy a kisebb méretű ruha, sem a zsákruha nem áll jól egy molett hölgyön. Sőt, senkin sem áll jól, hiszen az oversize ruha elrejti a test természetes sziluettjét, miközben nagyobbnak mutatja a test körvonalát. A túl szűk ruha pedig épp azokat a testrészeket hangsúlyozza, amelyeket nem szeretnénk hangsúlyozni, és ezzel szintén nagyobbnak mutatja optikailag a test körvonalait.


Ne feledd, egy teltkarcsú nő is bátran viselhet testkövető fazonú ruhát (ami nem egyenlő a túl szűk ruha fogalmával), amennyiben a testalkat típusod számára előnyös viselet. (Ismerd meg a testalkat típusod, és a számodra előnyös szabásvonalakat plus size divatblogunk korábbi cikkeiből.)

Divatbaki 4: Nem a testalkat típusnak megfelelő szabásvonalak választása

A Wannabee plus size divat kínálatában megtalálható ruhadarabok a különböző testalkat típusokra készültek. Ilyenkor mindig az adott testalkat erősségeit figyelembe véve, a megfelelő szabásvonalakkal dolgozva alakítjuk ki a ruhákat.


A testalkat (alma, körte, eper, homokóra, téglalap) típus szerinti ideális szabásvonalakkal lehet elérni azt a hatást, amit igazán szeretnénk. Ezért is fontos, hogy megismered a testalkatod, és annak megfelelően választod ki a számodra legideálisabb szabásvonalakat, amelyek optikailag szuper előnyösen befolyásolják az alakot. Kiemelik a testalkatod előnyös tulajdonságait, és elveszik a fókuszt onnan, amit nem szeretnénk hangsúlyozni.


Természetesen a szabásvonalak mellett a minták és színek is szerepet játszanak az optikai alakformálásban, de a szabásvonal az, amelynek a legnagyobb szerepe van ebben.


A testedhez illő szabásvonalak segítenek hangsúlyozni az erősségeidet, ezáltal sokkal kellemesebben és magabiztosabban érezheted magad a bőrödben, és így könnyebb ragyogtatni a nőiességünket is.


(Ha szeretnél egy rövid, de átfogó leírást olvasni a különböző testalkat típusokról, akkor a Wannabee webshop rövid testlakat útmutatója is segít iránymutatással neked.)

Divatbaki 5: Egymással nem harmonizáló élénk színek párosítása

Bátran hordhatsz színes nadrágot vagy szoknyát színes felsőrésszel. Egy valamire azonban mindenképp ügyelned kell az outfitted összeállítása során: a színek harmóniájára. Ez a színblokkos szettek egyik fő szabálya. Vagyis: a színben nem harmonizáló, élénk öltözet divatbakinak számít.


Használhatod a színek erejét a stílusos öltözködés jegyében, és párosíthatod például a kedvenc royál kék nadrágodat mondjuk egy élénk pink felsővel. Ám, ha nem vagy otthon a színek harmonizálásában, viselhetsz monokróm összeállítást is, amellyel biztosan nem lőhetsz mellé.


A monokróm szett azt jelenti, hogy a nadrág és a felső is azonos színű, vagy az egyik halványabb árnyalatú. Például egy pink nadrághoz nemcsak a pink, de egy a púder szín is csodásan mutat. Vagy egy mély lila nadrághoz egy (világos) levendula felső és blézer.


Érdemes nyomon követni a Wannabee kollekciót a social média csatornáinkon is, hiszen az élénk színek párosításához is sok outfit inspirációt találsz. Így ha nem is mozogsz otthonosan az élénk színek harmonizálásában, biztos lehetsz benne, hogy tőlünk ebben is segítséget kapsz. Nem hagyunk magadra!

Divatbaki 6: Egymáshoz nem illő minták párosítása

Mintásat mintással? Csak és kizárólag bizonyos keretek között, különben divatbaki lesz a vége. Az azonos mintákkal nem lőhetsz mellé. Mondjuk például egy pöttyös szoknya egy pöttyös felsővel, vagy egy nagy pöttyös szoknya egy apró pöttyös felsővel.


Viszont egy színes virágmintás nadrág egy színes, teljesen más virágmintás felsővel már nem stílusos és nem harmónikus viselet. Mondjuk ki: divatbaki.

Ha a szettedben például a nadrág látványos mintás darab, akkor a felsőd legyen mindenképpen egyszínű (vagy fordítva). Természetesen a színharmóniáról se feledkezz meg, a felsőd színe harmonizáljon a nadrág alap színéhez, vagy a nadrág mintájának egyik színéhez.


A látványos mintás nadrág és felső kombinációban is van azért kivétel. Kivételnek számít, amikor például a nadrág mintája valamilyen formában egy kisebb szitanyomatban köszön vissza a felsőn. Ez esetben tökéletes lesz a harmónia, és szuper stílusos is leszel benne, noha a nadrág is mintás, és felsődön is minta van.


Divatbaki 7: Vastag és vékony anyagok kombinálása egy szettben

Téli, vagyis vastag anyag egy nyári, vagyis vékony anyaggal kombinálva egyáltalán nem stílusos viselet, ráadásul még „olcsó” hatást is kelt.


Itt egy példa. Vegyünk egy tweed szoknyát, ami egy vastag anyag, és párosítsuk össze egy muszlin blúzzal, illetve egy légiesen könnyed nyári blézerrel (a blézer és a blúz is vékony anyag, a szoknya viszont vastag anyag). A hatás inkább furcsa, mint trendi, a szett nem lesz harmonikus és a legkevésbé sem stílusos.


Ezt a zűrzavart el tudjuk kerülni – hiszen ezt egy stílusos nő nem engedheti meg magának. Van egy módja annak, hogy egy vékony, nyárisas anyagot egy vastag anyaggal párosítsunk úgy, hogy az összhatás ne legyen divatbaki.

A fenti példát vegyük ismét alapul. Ha a tweed szoknya és muszlin blúz párosításhoz egy tweed blézert illesztünk a szetthez és nem egy légies anyagkönnyedségű blézert, akkor egyensúlyozni tudjuk a vastag-vékony anyagok harmóniáját. Így nemcsak, hogy nem kelt "olcsó" hatást, de kifejezetten stílusos lesz a megjelenésünk.


Azonban egy-két kivételtől eltekintve, az alapszabály az, hogy az (ősziesen vagy téliesen) vastag anyagokat a (tavasziasan vagy nyáriasan vékony) anyagokkal ne kombináljuk az outfitünkben, ha a stílusosan nőies megjelenés a célunk, és szeretnék elkerülni ezt a divatbakit.

Divatbaki 8: Sporty style utcai outfitként, valamint az össze nem illő stílusok párosítása

Egyre többet találkozhatunk ezzel a jelenséggel. Ugyanakkor bármekkora méreteket is öltött ez a „divathullám”, a trikó és a leggings szett nem utcai viselet egy stlíusos nő esetében. Éppen ezért számít divatbakinak.


Egy leggings például egy tunikával csodás választás, egy trikó egy farmernadrággal vagy egy nyári 7/8-os nadrággal is csinos megjelenést biztosít a casual stílus jegyében. Viszont amikor leggingsben, trikóban és sportcipőban látunk valakit például egy repülőtéren, az már távolról sem a stílusos megjelenés, és több szempontból is divatbakinak számít.


Bármennyire nőies és trendi is a trikó, leggingsszel párosítva nem streetstyle kategória. Ezt a szettet egy erdei kiránduláson, egy túra alkalmával érdemes hordani, vagy épp egy tóparti kiránduláshoz, biciklizéshez, vagy akár otthoni kényelmes viseletként.


Még egy fontos gondolat! A különböző stílusok párosítása izgalmas outfitteket eredményezhet. Vegyük például a flamboyant stílust és a hanyag eleganciát. Szuper összeállítás születhet általuk! A párosításnál ugyanakkor törekedni kell arra, hogy ne olyan ellentétes stílusokat hozz össze, amelyek más-más alkalomhoz illenek. Például a leggings, ami egy sportos casual viselet, és egy elegáns blúz párosítása egyáltalán nem stílusos, hanem inkább furcsa. Nem emeli a megjelenésed ragyogását, hanem épp ellenkezőleg.

Divatbaki 9: Nem az alkalomnak megfelelő outfit választása

Hiába tökéletes a szetted, ha nem az alkalomnak megfelelő outfittet viselsz, az bizony divatbakinak számít. Akkor is ha túlöltözött vagy (például nagyestélyiben mész színházba) és akkor is, ha épp alul öltözött vagy (például a fenti repülőtéri leggings-trikó szett kombináció).


Mint ahogy egy színházba nem a farmer a megfelelő viselet. Még akkor sem, ha fekete. Vagy egy esküvőn nem vehetsz fel piros ruhát, ugyanis Magyarországon ez nem elfogadott. (Kivéve akkor, ha tematikus esküvőről van szó, és a dresscode épp a piros ruhát írja elő.)


Tehát bárhová is mész, bárhová is vagy hivatalos, mindig érdemes alkalomhoz illően felöltözni, hogy ne divatbakiként emlékezzenek rád. Hanem egy olyan stílusos nőként, aki magabiztosan ragyogott.


+1 divatbaki: Szetthez nem passzoló kiegészítők

A kiegészítőidnek nemcsak a szettedhez, de az alkalomhoz is kell illeszkedniük.. Alkalmi ruhához egy hátizsák (még ha kicsi, még ha nőies is) egyáltalán nem jó választás, ahogy egy casual, utcai szetthez egy elegáns bagett-táska sem.


Üzleti megjelenés esetén egy zárt orrú közepesen magassarkú cipő a jobb választás. Üzleti megjelenésnél és ha színházba készülsz, kerüld a nagyméretű ékszereket. A stílusos öltözködés tehát nemcsak az általad viselt ruhát foglalja magába, hanem az egész megjelenést – beleértve a cipőt, a táskát és a kiegészítőket egyaránt. 


Ezért számít látványos divatbakinak, ha a kiegészítőidet nem az alkalomhoz és a ruhádhoz megfelelően választod ki.


***

Barabás Márta

a Wannabee Kollekció megálmodója

vissza a divatbloghoz
Létezik karácsonyi divat?

Létezik karácsonyi divat?

Hogyan varázsoljuk ünnepivé az outfittünket? Létezik egyáltalán olyan, hogy karácsonyi divat? Miként ne görcsöljünk rá az öltözködésre az ünnepek alatt? Mit tanulhatunk a karácsonyi filmekből az ünnepekről? Ebben a cikkben többek között ezekre a kérdésekre is megtalálod a választ.

Tovább
Öltözködési tippek adventi időszakra

Öltözködési tippek adventi időszakra

Mit érdemes tudni az adventről? És miért fontosak az öltözködési tippek, ha az adventi vasárnapok szóba kerülnek? A Wannabee plus size divat magazin írásai mindig egy kicsit többet adnak a nőknek, mint ahogy elsőre, akár a címet olvasva tűnik.

Tovább
5+1 tipp a karácsonyra hangolódáshoz - nemcsak karácsonyi outfitek

5+1 tipp a karácsonyra hangolódáshoz - nemcsak karácsonyi outfitek

Nem mindegy, hogy csupán felszínesen, vagy épp átszellemülve tudunk jelen lenni a fa körül. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk neked 5+1 karácsonyra hangoló tippet, amelyek segíthetnek átszellemülni – még az év végi hajtás közepette is!

Tovább
Halloween ruha ötletek az ősz legizgalmasabb estéjére

Halloween ruha ötletek az ősz legizgalmasabb estéjére

Minden évszakhoz tartoznak hagyományok, amelyek megszínesítik az életünket, így az őszhöz is. Gondoljunk az Egyesült Államokban nagy népszerűségnek örvendő Hálaadásra, a különböző szüreti ünnepekre, az angolszász hagyományok Mihály-napjára, az itthon tartott Szent Márton-napra vagy a Halloweenre. Tudtad, hogy bár amerikai hagyománynak tekintik, a gyökerei valójában európaiak? Olvass tovább, és tudj meg még több érdekességet az ünnepről! Ne aggódj, lesznek Halloween ruha ötletek is, hiszen október 31-e nem telhet el egy igazán szórakoztató összejövetel nélkül.

Tovább
Őszi plus size kardigánok és kiskabátok - nőies, casual stílusban

Őszi plus size kardigánok és kiskabátok - nőies, casual stílusban

Egy borongós, frontokban gazdag napon az apró örömök közé nemcsak a pumpkinspice latte vagy a tökfaragás tartozik. Hanem az is, amikor úgy öltözöl fel, ami emeli a hangulatod. Mint például egy csinos őszi kabát vagy kardigán, amelyek bizony lehetnek izgalmas darabok is...

Tovább
Wannabee logo

ÚJDONSÁGOK

megnézem
Wannabee logo

MÁRKAÜZLETÜNK

megnézem
Wannabee logo

KEDVEZMÉNYES

megnézem